Izrael navodno odustao od invazije na Rafu posle razgovora sa SAD: Prizori koji stižu iz celog Pojasa Gaze govore suprotno (VIDEO)

23.05.2024

14:21

0

Netanjahua niko nije mogao da odvrati, ali je to pošlo za rukom Salivenu, ako je verovati zapadnim medijima

Izrael navodno odustao od invazije na Rafu posle razgovora sa SAD: Prizori koji stižu iz celog Pojasa Gaze govore suprotno (VIDEO)
Copyright Profimedia

Izrael je navodno odustao od planova za veliku invaziju na Rafu u Pojasu Gaze u korist ciljanih upada nakon razgovora sa Sjedinjenim Američkim Državama, objavio je britanski portal Telegraf, pozivajući se na visokog američkog zvaničnika.

U izveštaju se navodi da je zvaničnik u sredu rekao da je Izrael uzeo u obzir zabrinutost SAD, koje su nedeljama upozoravale Izrael protiv operacije punog obima u Rafi.

- Pošteno je reći, mislim da su Izraelci ažurirali svoje planove. Uključili su mnoge zabrinutosti koje smo mi izrazili... Ovo je stalna diskusija, razgovor koji je u toku. Bio je konstruktivan - rekao je zvaničnik, misleći na sastanak između izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana u Jerusalimu prošle nedelje.

Salivan je prošle nedelje otputovao na Bliski istok i posetio Saudijsku Arabiju i Izrael, gde se sastao sa saudijskim prestolonaslednikom i premijerom Mohamedom bin Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom i izraelskim rukovodstvom.

Ranije u maju Pentagon je potvrdio medijske izveštaje da je Bajdenova administracija zaustavila isporuke 1.800 bombi od 2000 funti i 1.700 bombi od 500 funti Izraelu nakon što je zemlja započela navodno ograničenu vojnu operaciju u Rafi, dok je javno objavila svoje planove da nastavi sa velikom kopnenom operacijom.

Početkom maja, američki predsednik Džo Bajden rekao je tokom intervjua za CNN da Vašington neće isporučivati oružje Izraelu ako vojska jevrejske države uđe u Rafu. Međutim, pojavile su se spekulacije da, bez obzira na to, amerika nastavlja slanje višemilionske pomoći jevrejskoj državi.

Za to vreme iz Rafe stižu strašne slike i vesti, a samo u današnjim napadima na gradove širom Gaze stradalo je najmanje 35 osoba, kako piše Al Džazira.

U ranim satima 7. maja Izraelske odbrambene snage su pokrenule, kako su navele, protivterorističku operaciju na istoku Rafe i preuzele kontrolu nad graničnim prelazom sa Egiptom. Kasnije te nedelje izraelski mediji su izvestili da je izraelski vojni kabinet odobrio proširenje kopnene operacije. Izraelske vlasti kažu da je operacija imala za cilj eliminisanje preostalih bataljona palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike