Putin raskrinkao planove Zapada: Iz Švajcarske hoće da nam pošalju ultimatum, tako se ne pregovara

18.05.2024

13:05

0

Obraćajući se novinarima u petak, ponovio je stav Moskve o predstojećem događaju kao pukoj prevari Kijeva i Zapada

Putin raskrinkao planove Zapada: Iz Švajcarske hoće da nam pošalju ultimatum, tako se ne pregovara
Copyright Profimedia

Rusija neće popustiti pred ultimatumima Ukrajine i njenih zapadnih pristalica dok pokušavaju da diplomatski dobiju ono što nisu uspeli da dobiju vojno, rekao je predsednik Vladimir Putin.

Sredinom juna Švajcarska će biti domaćin međunarodne konferencije na kojoj će se raspravljati o takozvanoj "formuli mira" ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Rusija je isključena iz događaja.

Obraćajući se novinarima u petak, Putin je ponovio stav Moskve o predstojećem događaju kao pukoj prevari Kijeva i Zapada.

- Oni žele da okupe što više nacija, ubede sve da su najbolji predlog uslovi ukrajinske strane, a zatim nam ga pošalju u vidu ultimatuma. Je li to način na koji se ozbiljno pregovara? Sigurno ne - kazao je ruski predsednik.

Rusija i Ukrajina su imale preliminarni dogovor o mirovnom sporazumu 2022. koji bi bio od koristi za obe strane, rekao je Putin. Međutim, nakon pregovora o opštim uslovima, Kijev je odustao i izjavio da će umesto toga izboriti vojnu pobedu. Pokušaj da se nametnu zahtevi Moskvi propašće kao što je propao pokušaj da se Rusiji nanese "strateški poraz", obećao je Putin.

Sporazumi postignuti u Istanbulu mogli bi da posluže kao osnova za budući mirovni sporazum, rekao je ruski lider. Međutim, svaki budući sporazum "moraće da uzme u obzir realnost na terenu", naglasio je on.

Nakon propasti mirovnih pregovora 2022. godine četiri regiona Ukrajine održala su referendume na kojima su velikom većinom glasali za odvajanje od Kijeva i pridruživanje Rusiji. Ukrajinska vlada odbacila je referencume kao "prevru".

Ukrajinska "formula mira" zahteva povratak četiri regiona i Krima, koji su glasali da postanu deo Rusije 2014. godine, ratnu odštetu, tribunal za rusko rukovodstvo i dugoročnu globalnu podršku za obnovu zemlje. Putin je to nazvao "listom želja", a ne ozbiljnom osnovom za razgovore.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike