Rusija počela nuklearne vojne vežbe! U njima učestvuju "iskanderi" i "kinžali" sa specijalnim bojevim glavama (VIDEO)

21.05.2024

20:03

0

Cilj je da se vojska pripremi za potencijalne pretnje sa zapada

Rusija počela nuklearne vojne vežbe! U njima učestvuju "iskanderi" i "kinžali" sa specijalnim bojevim glavama (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/RIA Novosti

U Južnom vojnom okrugu Rusije započeta je prva faza vojnih vežbi fokusiranih na pripremu i korišćenje taktičkog nuklearnog oružja, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Prema nalogu vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije, pod vođstvom Generalštaba, u Južnom vojnom okrugu otpočele su vojne vežbe za praktičnu pripremu i upotrebu taktičkog nuklearnog oružja - navodi se u saopštenju.

Tokom ovih manevara Vazdušno-kosmičke snage Rusije vežbaće opremanje aerobalističkih supersoničnih raketa "Kinžal" specijalnim bojevim glavama i letove u patrolnim zonama.

U okviru ove faze raketne jedinice fokusiraće se na obezbeđivanje specijalne municije za mobilne balističke raketne sisteme "Iskander", njihovo opremanje raketama, kao i tajno premeštanje u određene zone za pripremu lansiranja.

- Cilj vežbi je održavanje operativne spremnosti ljudstva i opreme za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja, kao i obezbeđenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Rusije u odgovoru na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika - dodaje Ministarstvo odbrane.

Objavljen je i video-snimak sa vežbe, u kom se vidi razmeštanje sistema "Iskander" i postavljanje raketa, kao i hipersoničnih raketa "Kinžal" na lovce MiG-31.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike