Senegal se digao protiv bivšeg kolonizatora: Ne trebaju nam francuske vojne baze u zemlji

17.05.2024

18:23

0

Premijer je više puta kritikovao delovanje stranih trupa u državi

Senegal se digao protiv bivšeg kolonizatora: Ne trebaju nam francuske vojne baze u zemlji
Copyright Profimedia

Senegalski premijer Usman Sonko održao je u četvrtak opsežni govor u kom se dotakao valute franka CFA, ugovora o nafti i gasu i LGBTQ prava, i istakao mogućnost zatvaranja francuskih vojnih baza u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Sonko, vatreni političar koji je došao na vlast kada je njegov predsednički kandidat Basiru Diomaje Faje odneo odlučujuću pobedu u martu, poznat je po tome što je više puta kritikovao preterano delovanje Francuske u nekadašoj koloniji.

Francuska ima oko 350 vojnika u Senegalu.

- Više od 60 godina nakon naše nezavisnosti moramo da preispitamo razloge zbog kojih francuska vojska, na primer, i dalje ima koristi od nekoliko vojnih baza u našoj zemlji i uticaj ovog prisustva na naš nacionalni suverenitet i stratešku autonomiju - rekao je Sonko na zajedničkoj konferenciji sa francuskim levičarskim političarem Žan-Likom Melanšonom u glavnom gradu Dakaru.

- Ovde ponavljam želju Senegala da ima sopstvenu kontrolu, što je nespojivo sa trajnim prisustvom stranih vojnih baza u Senegalu. Mnoge zemlje su obećale sporazume o odbrani, ali to ne opravdava činjenicu da trećinu regiona Dakara sada zauzimaju strani garnizoni - dodao je.

Profimedia
Usman Sonko

Susedi Mali, Burkina Faso i Niger istisnuli su francuske trupe i obratili se Rusiji za pomoć u borbi protiv džihadističkih pobuna na njihovoj teritoriji. Oni su se takođe okrenuli od zapadnoafričkog bloka EKOWAS, koji je osudio njihove državne udare, i formirali sopstveni savez država Sahela.

Sonko je takođe rekao da bi Senegal, koji deli valutu CFA franka vezanu za evro sa sedam zemalja, želeo fleksibilnu valutu vezanu za najmanje dve valute što bi pomogla u apsorbovanju šokova i podržalo izvoznu konkurentnost.

Tokom predizborne kampanje Faj je u početku obećao da će napustiti CFA franak, ali je kasnije odustao od svog obećanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike