Francuske trupe napuštaju Niger (VIDEO)

11.10.2023

17:01

0

Odlazak je usledio nekoliko nedelja nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron najavio da će Pariz prekinuti svoje vojno prisustvo u Nigeru

Francuske trupe napuštaju Niger (VIDEO)
Francuske trupe napuštaju Niger - Copyright Profimedia/Balima Boureima / Anadolu

Francuske trupe počele su da napuštaju Niger, više od dva meseca nakon što je vojska zbacila demokratski izabranog predsednika te afričke zemlje.

Portparol francuske vojske pukovnik Pjer Godilije navodi da je više od 100 vojnika otišlo u Francusku u utorak, u dva leta, iz nigerskog glavnog grada Nijameja, u prvom od nekoliko odlazaka koji će biti organizovani do kraja godine.

Državna televizija Nigera emitovala je slike konvoja koji napušta bazu u mestu Ualalmo na severu i ide ka istočnom susedu Čadu.

AP Photo/Sam Mednick, File
Puč u Nigeru je izveden 26. jula

Odlazak je usledio nekoliko nedelja nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron najavio da će Pariz prekinuti svoje vojno prisustvo u Nigeru i povući ambasadora iz zemlje, zbog državnog udara kojim je krajem jula sa vlasti uklonjen predsednik Muhamed Bazum.

Kako se navodi, oko 1.500 francuskih vojnika deluje u Nigeru i bavi se vojnom obukom i izvođenjem zajedničkih operacija.

Pored toga, hunta je u utorak dala rezidentnoj koordinatorki Ujedinjenih nacija u Nigeru Luiz Obin 72 sata da napusti zemlju.

Kao jedan od razloga navedene su neprimerene aktivnosti generalnog sekretara UN na sprečavanju punog učešća zemlje na prošlomesečnoj Generalnoj skupštini u Njujorku.

Vojni vladari u Nijameju su želeli da bivši ambasador Nigera u Ujedinjenim nacijama, Bakari Jaou Sangare, koji je postao ministar spoljnih poslova nakon puča, govori u ime te afričke zemlje na Generalnoj skupštini UN.

Profimedia/Balima Boureima / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM
 

Međutim, kako je rekao portparol UN Stefan Dižarik, Bakari nije dobio akreditive da prisustvuje, nakon što je smenjeni ministar inostranih poslova nigerske vlade poslao svetskom telu pismo kojim ga „obaveštava o prestanku funkcija Bakarija kao stalnog predstavnika Nigera pri Ujedinjenim nacijama".

Otkako su preuzeli vlast, vojni lideri Nigera iskoristili su antifrancusko raspoloženje među stanovništvom protiv svog bivšeg kolonijalnog vladara i poručili da povlačenje predstavlja novi korak ka njegovom suverenitetu.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike