Palestinci slave prekid vatre u Gazi: Ulice su pune, čuje se muzika, a najveselije je ispred bolnice Al Aksa (VIDEO)

06.05.2024

21:17

0

Prekid vatre uključuje tri faze

Palestinci slave prekid vatre u Gazi: Ulice su pune, čuje se muzika, a najveselije je ispred bolnice Al Aksa (VIDEO)
Copyright Profimedia

Nakon što je Hamas danas prihvatio uslove postizanja primirja u Pojasu Gaze, građani pomenute oblasti snimljeni su kako slave na ulicama širom gradova.

Kako je prikazano na video-snimcima, koji su objavljena na društvenoj mreži X, stanovnici Gaze proslavljaju odluku o prekidu vatre koji su izdejstvovali premijer Katara Mohamed bin Abdulrahman Al Tanija i šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel.

Na snimcima se vidi kako ljudi igraju i vesele su uz muziku, a posebno veselje pripremljeno je ispred bolnice Al Aksa u centralnoj Gazi.

Šta predviđa predlog na koji je pristao Hamas

Egipatsko-katarski predlog za prekid vatre u Pojasu Gaze na koji je pristala palestinska militantna grupa Hamas uključuje tri faze, od kojih je jedna trajni prekid vatre, prenela je Al Džazira.

Prema predlogu, svaka od tri faze trajala bi 42 dana: primirje bi počelo u prvoj fazi, koja bi uključivala povlačenje izraelskih snaga iz koridora Necarim, koji Izrael koristi kako bi podelio Pojas Gaze na severni i južni deo.

Profimedia
 

Nakon toga bi, u okviru druge faze, nastupio trajni prekid vojnih i neprijateljskih operacija i potpuno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze.

U trećoj fazi došlo bi do prekida blokade palestinske enklave.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/BBC

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike