Šok u Tel Avivu! Američke vlasti prvi put zaustavile isporuku municije u Izrael

05.05.2024

23:27

0

To je prvi put od napada 7. oktobra da su SAD zaustavile isporuku oružja namenjenog izraelskoj vojsci

Šok u Tel Avivu! Američke vlasti prvi put zaustavile isporuku municije u Izrael
Copyright Profimedia

Administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena prošle nedelje je zaustavila isporuku američke municije Izraelu, rekla su za Aksios dvojica izraelskih zvaničnika.


To je prvi put od napada 7. oktobra da su SAD zaustavile isporuku oružja namenjenog izraelskoj vojsci.

Incident je izazvao ozbiljnu zabrinutost u izraelskoj vladi i naterao zvaničnike da shvate zašto se pošiljka prekinuta, rekli su izraelski zvaničnici.

Predsednik Bajden se suočava sa oštrim kritikama Amerikanaca koji se protive njegovoj podršci Izraelu.

Administracija je u februaru zatražila od Izraela da pruži uveravanja da Izraelske odbrambene snage u Gazi koriste oružje američke proizvodnje u skladu sa međunarodnim pravom. Izrael je u martu potpisano pismo koje to potvrđuje.

Profimedia
 

Izraelski zvaničnici rekli su da su isporuke municije u Izrael zaustavljene prošle nedelje. Bela kuća je odbila da komentariše.

Bajdenova administracija je veoma zabrinuta da će Izrael napasti grad Rafu u južnoj Gazi, gde se sklonilo više od milion raseljenih Palestinaca.

Prošle srede, američki državni sekretar Entoni Blinken posetio je Izrael i imao „težak“ razgovor sa Netanjahuom u vezi sa mogućom izraelskom operacijom u Rafi, rekla su dva izvora obaveštena o sastanku.

Blinken je rekao Netanjahuu tokom njihovog sastanka da bi "velika vojna operacija" u Rafi navela da se SAD javno suprotstave tome i da će negativno uticati na američko-izraelske odnose.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike