Lukašenko otkrio pod kojim uslovima će otići s vlasti: Idem u penziju tek tada

25.04.2024

13:29

0

Posle 30 godina ne želi da ostavi Belorusiju u nesigurnim rukama

Lukašenko otkrio pod kojim uslovima će otići s vlasti: Idem u penziju tek tada
Copyright Profimedia

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko otkrio je da će razmisliti o okončanju političke karijere nakon 30 godina na vlasti kada bude bio siguran da je glatka tranzicija omogućena.

Lukašenko je to rekao u sredu na Svebeloruskom narodnom saboru, značajnom političkom skupu koji je održan u Minsku. To telo, koje uključuje zvaničnike svih grana i nivoa vlasti, kao i predstavnike građanskog društva, dobilo je ustavna ovlašćenja nakon referenduma 2022. Lukašenko je izabran za predsedavajućeg skupštine tokom sednice.

U svom govoru beloruski predsednik je rekao da podržava davanje ovlašćenja telu da donosi ključne političke odluke kako bi se obezbedila buduća stabilnost Belorusije.

- Ne smete da ćutite. Ako budete ćutali, to bi značilo da sam pogrešio. Da nećete moći da branite zemlju, pogotovo bez mene - poručio je prisutnima.

- Čak i ako šef države greši, to morate direktno da kažete. Morate biti kao vučjaci - dodao je.

Profimedia
Aleksandar Lukašenko

Lukašenko je izrazio zabrinutost da bi Belorusija mogla da bude podložna zlonamernom stranom uticaju tokom tranzicije na novu generaciju zvaničnika. Mlađi ljudi imaju tendenciju da budu preterano samouvereni i zanemaruju iskustvo svojih prethodnika, tvrdi lider, pozivajući delegate da ostanu čvrsti jer se "vlast ne drži labavom rukom“.

- Želim da završim svoju političku karijeru na dostojanstven način, da ne uništimo sve što smo izgradili svojim rukama. Idem u penziju kada mi na neki način budete rekli "dosta". I kada pored mene bude osoba koja ne bi izdala beloruske interese - rekao je Lukašenko.

Prema ustavu, Svebeloruska narodna skupština se smatra najvišim predstavničkim telom stanovništva. Njena ovlašćenja su i da smeni predsednika sa funkcije, uvede vanredno stanje, pokrene referendume, potvrdi legitimnost izbora i odobri raspoređivanje vojske na stranom tlu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike