Lukašenko: Ako ne započne pregovore sa Rusijom, Ukrajini su dani odbrojani

25.02.2024

11:12

0

"Ako se sukob bude odugovlačio, ukrajinski vojnici će jednostavno prestati da se bore"

Lukašenko: Ako ne započne pregovore sa Rusijom, Ukrajini su dani odbrojani
Copyright Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kijevske vlasti moraju da pođu na pregovore sa Rusijom, inače su Ukrajini dani kao državi odbrojani, smatra predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

On je naveo da postoji dovoljno osnova za mirne pregovore za rešavanje sukoba u Ukrajini i, stoga, treba stati i sesti za pregovarački sto.

- Razloga sada ima više nego dovoljno... Vidite kako se razvijaju događaji u Ukrajini. Loše se razvijaju. I ne radi se o Avdejevki - objasnio je Lukašenko tokom konferencije za medije nakon glasanja na parlamentarnim izborima.

On je primetio da su Rusi veoma ozbiljno krenuli putem mirnog rešenja ovog sukoba.

- Ako Zapad bude ‘pomagao’ Ukrajini kao sada, onda su Ukrajini odbrojani dani. Vladimir Zelenski to treba dobro da shvati. Vojnici su to shvatili... Ako sada ne krenu na pregovore sa Rusijom, potpuno će izgubiti Ukrajinu - ocenio je Lukašenko.

Lukašenko je ocenio da, ako se sukob bude odugovlačio, ukrajinski vojnici će jednostavno prestati da se bore, a Poljska će uzeti zapadni deo Ukrajine, što će za Belorusiju biti neprihvatljivo.

- Ovde ćemo biti na strani Ukrajinaca. A Rusija će ‘odseći’ južni deo do Pridnjestrovlja. Šta će ostati – samo Kijev? Stoga danas (Ukrajina) treba da ide na pregovore da bi sačuvala zemlju - zaključio je beloruski lider.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike