Novo zaoštravanje odnosa na Bliskom istoku: Irak lansirao pet raketa na američku bazu!

21.04.2024

22:30

0

Napad se dogodio iz iračkog grada Zumara

Novo zaoštravanje odnosa na Bliskom istoku: Irak lansirao pet raketa na američku bazu!
Copyright Profimedia

Novo zaoštravanje odnosa na Bliskom istoku rezultiralo je raketnim napadom iz Iraka na bazu SAD u Siriji.

Najmanje pet raketa lansirano je iz iračkog grada Zumara ka američkoj vojnoj bazi na severoistoku Sirije, rekla su Rojtersu dva iračka bezbednosna izvora.

Izvori su rekli da je raketni bacač bio fiksiran na zadnjem delu malog kamiona u pograničnom gradu Zumar i da se kamion zapalio u eksploziji neispaljenih raketa kada su se na nebu pojavili ratni avioni.

Profimedia
 

- Ne možemo za sada da potvrdimo da su kamion bombardovali ratni avioni SAD - rekao je neimenovani vojni zvaničnik.

Napad se dogodio istoga dana kada se irački premijer Mohamed Šija al Sudani vratio iz posete SAD gde se sastao sa predsednikom Džozefom Bajdenom u Beloj kući.

Ovaj napad iz Iraka na američke snage prvi je od početka februara kada su grupe u Iraku, koje podržava Iran, zaustavile svoje napade na vojsku SAD.

Jedna osoba je poginula, a osam je ranjeno u eksploziji koja je kasno u petak potresla vojnu bazu južno od glavnog grada Iraka, Bagdada, koju koriste iračke Narodne mobilizacione snage (PMF), izjavio je zvaničnik iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vojska SAD i Izrael saopštili su da ne stoje iza tog napada. Frakcije unutar PMF-a učestvovale su u višemesečnom raketiranju i napadima dronovima na američke snage u Iraku nakon početka sukoba Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, ali su obustavile te napade u februaru.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike