Satelitski snimci pokazali pravu istinu! Evo šta je snimljeno u vazdušnoj bazi Isfahan pet sati posle napada, a Iranci skloni F-14 (FOTO)

19.04.2024

21:15

0

Autor: M. Vu.

Nekoliko iranskih nuklearnih postrojenja nalazi se u provinciji Isfahan

Satelitski snimci pokazali pravu istinu! Evo šta je snimljeno u vazdušnoj bazi Isfahan pet sati posle napada, a Iranci skloni F-14 (FOTO)
Nuklearna baza Isfahan - Copyright Profimedia

Satelitski snimci koje je objavio CNN ne pokazuju bilo kakvu veliku štetu iranskoj vazdušnoj bazi Isfahan, koja je sinoć gađana dronovima.

Satelitski snimci radara sa sintetičkim otvorom blende snimljeni su oko 10:18 po lokalnom vremenu — pet sati nakon udara.

Čini se da nema velikih kratera u zemlji i nema vidljivih uništenih zgrada. Biće potrebni dodatni vizuelni satelitski snimci da bi se proverili da li su projketili napravili neku štetu – koji se ne mogu videti na SAR snimcima – oko kompleksa.

 

 

SAR slike nisu kao obične satelitske slike.

SAR slike kreiraju sateliti koji emituju radarske zrake koji mogu da prođu kroz oblake, poput onih koji trenutno sprečavaju satelite da snime područje. Ti radarski zraci se odbijaju od objekata na zemlji i odjekuju nazad do satelita.

Iranska novinska agencija FARS saopštila je ranije da je vojni radar u vojnoj bazi provincije Isfahan jedna od mogućih meta, a da su jedina šteta od napada razbijeni prozori na nekoliko poslovnih zgrada.

Slike takođe pokazuju da iranski F-14 Tomcats koji su u prošlosti bili stacionirani u vazduhoplovnoj bazi trenutno nisu tamo. Dodatni arhivski satelitski snimci koje je pregledao CNN pokazuju da ti F-14 Tomcats nisu bili tamo već neko vreme.

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, prenosi Si-En-En. Izraelski napad je usledio nakon napada Irana na Izrael prošle subote.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12.30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

Nekoliko iranskih nuklearnih postrojenja nalazi se u provinciji Isfahan.

Ranije je novinska agencija Fars javila da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule "eksplozije", kod vojne baze Šekari. 

Provincija Isfahan je sedište velike vazdušne baze, velikog kompleksa za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike