Amerikanci u odbrani Izraela od Irana korstili oružje koje može da obara mete u svemiru: Prvi put upotrebili sistem SM-3 (VIDEO/FOTO)

20.04.2024

11:01

0

Ministar mornarice Karlos Del Toro potvrdio je upotrebu moćnog sistema PVO

Amerikanci u odbrani Izraela od Irana korstili oružje koje može da obara mete u svemiru: Prvi put upotrebili sistem SM-3 (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Američki ratni brodovi koristili su prvi put protivraketni sistem u borbenim uslovima prošlog vikenda dok su štitili Izrael od iranskog napada, izveštava Biznis insajder Indija.

Ministar mornarice Karlos Del Toro potvrdio je da su američke snage lansirale Standardnu raketu 3 (SM-3) kako bi oborile iranske balističke rakete. Te rakete su bile deo masovnog napada koji je obuhvatio preko 300 projektila i bespilotnih letelica koje su lansirali Iran i njegovi saveznici.

- Koristili smo SM-2, SM-6, i ovog vikenda SM-3 kako bismo se suprotstavili balističkoj pretnji iz Irana - rekao je Del Toro tokom saslušanja pred Senatskim odborom za odobravanje budžeta za odbranu.

 

 

Dva američka razarača, USS Arli Berk i USS Karni, stacionirani na istoku Mediterana, oborili su i uništili najmanje četiri iranske balističke rakete. Detalji o tome kako su to postigli nisu odmah bili poznati.

Prema izveštaju USNI News, ova dva broda su ispalila između četiri i sedam SM-3 raketa da bi presreli iranske projektile. Del Torove izjave potvrdile su da je mornarica upotrebila rakete SM-3.

SM-3 je deo Aegis Combat System-a američke mornarice i koristi kinetičku energiju za uništavanje balističkih raketa u srednjoj fazi leta, čak i van atmosfere. To ga čini jedinstvenim u odnosu na druge protivraketne sisteme.

 

 

Postoje različite verzije SM-3 koje se mogu lansirati iz vertikalnih lansirnih sistema na američkim ratnim brodovima. Blok I verzije su prvi put predstavljene pre gotovo 20 godina, ali do sada nisu bile korišćene u stvarnim borbenim uslovima.

Pored SM-3, Izrael je koristio svoj protivraketni sistem Strela 3 za obaranje mnogih od 120 iranskih balističkih raketa ispaljenih na njih. Izraelski zvaničnici tvrde da je njihova vojska presrela 99 odsto iranskih pretnji, uključujući balističke i krstareće rakete, kao i bespilotne letelice.

CENTCOM je saopštio da su američke snage uništile više od 80 bespilotnih letelica i najmanje šest balističkih raketa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike