Šamar kralja Jordana Tel Avivu: Neka im Bajden prenese - Izrael da ne koristi jordanski vazdušni prostor

19.04.2024

00:31

0

Iran je prethodno upozorio Jordan da će biti ''naredna meta'' ukoliko bude učestvovala u napadu na tu zemlju

Šamar kralja Jordana Tel Avivu: Neka im Bajden prenese - Izrael da ne koristi jordanski vazdušni prostor
Kralj Abdulah II - Copyright Profimedia

Jordanski kralj Abdulah II zatražio je danas od američkog predsednika Džozefa Bajdena da apeluje na Izrael da ne koristi vazdušni prostor iznad Jordana za napade na Iran, preneo je danas Tajms of izrael pozivajući se na neimenovane izvore.


Iako je malo verovatno da bi Jordan upotrebio svoj sistem PVO da obori izraelske dronove, projektile ili avione koji bi prošli kroz njegov vazdušni prostor, u Amanu strahuju da bi upotreba vazdušnog prostora učinila Jordan metom eventualnog uzvratnog napada Irana.

Iran je prethodno upozorio Jordan da će biti ''naredna meta'' ukoliko bude učestvovala u napadu na tu zemlju, navodi izraelski portal.

Najbrži i najpraktičniji put za izraelski napad bio bi preko Jordana, s obzirom da na to se Jordan nalazi između Izraela na Zapadu i Irana na istoku, i s obzirom na to da Jordan ima diplomatske veze s Izraelom, a alternativni put napada bio bi preko Sirije.

 

 


Prethodno je jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi rekao da će Jordan štititi svoj vazdušni prostor ''bez obzira odakle dolaze dronovi - Izraela, Irana, ili drugde''.

 

Uloga Jordana u izraelskoj odbrani je bila neočekivana – a za neke i nedobrodošla, piše “Njujork tajms”.

Jordan je, naime, vodio četiri rata sa Izraelom između 1948. i 1973, pre potpisivanja mirovnog sporazuma 1994. Njegovu populaciju uglavnom čine Palestinci i njihovi potomci, kojima je Izrael zabranio da se vrate u svoje domove posle rata 1948. do kojeg je došlo nakon uspostavljanja jevrejske države. Usred izraelskog udara na Hamas nakon masakra 7. oktobra, jordanski kralj Abdulah II je osudio "kolektivno kažnjavanje" Palestinaca u Gazi.

Učešće Jordana pozdravili su stariji Izraelci koji pamte kad je kraljevstvo granatiralo Izrael. Ali, Palestinci i njihove pristalice su osudili ulogu Jordana, optužujući zemlju da je stala na stranu Izraela u vreme kad je u njegovoj vojnoj ofanzivi u Gazi ubijeno preko 33.000 Palestinaca, prema tamošnjim zdravstvenim vlastima.

Amir Tibon, novinar izraelskog lista “Harec”, pozdravio je ulogu izraelskih saveznika, uključujući Jordan, nazivajući to “važnom lekcijom za nas Izraelce”.

"To je bila samoodbrana"

U nedelju je, međutim, jordanska vlada izdala saopštenje, opisujući svoju vojnu akciju kao čin samoodbrane a ne poteza u korist Izraela.

Jordan je proglasio vanredno stanje nakon što je Iran lansirao svoje dronove i projektile na Izrael. Ranije je kraljevstvo saopštilo da zatvara svoj vazdušni prostor zbog pretnje iranskog napada. Dva regionalna bezbednosna izvora izjavila su da je protivvazdušna odbrana zemlje takođe bila spremna da presretne svaki iranski dron ili avion koji uđe u njen vazdušni prostor.

Vlada je u nedelju u saopštenju navela da su se sa dronovima i projektilima “koji su ušli u naš vazdušni prostor prošle noći preventivno pozabavili i sukobili, bez ugrožavanja bezbednosti naših građana i stambenih i naseljenih područja”. Vojska će nastaviti da brani Jordan protiv bilo kakvih budućih upada “bilo koje strane” radi odbrane “nacije, svojih građana i svog vazdušnog prostora i teritorije”, rekla je vlada Jordana.

Bonus video:


Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike