Potresna fotografija obišla svet! Palestinka jeca dok u naručju drži telo svoje malene nećake (FOTO)

18.04.2024

13:11

0

Snimljena je 17. oktobra 2023. godine u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze

Potresna fotografija obišla svet! Palestinka jeca dok u naručju drži telo svoje malene nećake (FOTO)
Copyright Profimedia

Fotograf Rojtersa Mohamed Salem osvojio je prestižnu godišnju nagradu "World Press Photo" 2024. za fotografiju Palestinke koja drži u naručju telo svoje petogodišnje nećake u mrtvačnici u bolnici u Pojasu Gaze, saopštila je danas Fondacija za dodelu te nagrade.

Fotografija je snimljena 17. oktobra 2023. godine u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze gde su porodice tražile svoje najbliže koji su ubijeni tokom izraelskog bombardovanja, preneo je Rojters.

Pobednička fotografija, koja je objavljena u novembru, prikazuje Inas Abu Maamar (36) kako jeca držeći u naručju telo nećake Sali prekriveno čaršavom u bolničkoj mrtvačnici.

Tanjug/Mohammed Salem/Reuters/World Press Photo via AP
 

Žiri je saopštio da je Salemova pobednička fotografija "nudi istovremeno doslovan i metaforički uvid u nezamislivi gubitak". Salem, Palestinac star 39 godina, radi za Rojters od 2003. godine, a takođe je osvojio i nagradu "World Press Photo" 2010. godine.

Salemova žena je rodila njihovo dete nekoliko dana pre nego što je on snimio pobedničku fotografiju koja je "duboko dirljiva", rekla je članica žirija Fiona Šilds koja je šefica fotografije u Gardijanu.

. Fondacija nagrade "World Press Photo" saopštila je, objavljujući godišnje nagrade, da je važno prepoznati opasnosti s kojima se suočavaju novinari koji izveštavaju o sukobima. Fondacija je navela da je ubijeno 99 novinara i zaposlenih u medijima koji su izveštavali o ratu u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa od 7. oktobra prošle godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike