Samit lidera G7 povodom napada Irana na Izrael: Hitno je potreban nevojni odgovor!

14.04.2024

18:28

0

Oni su jednoglasno osudili sinoćni napad

Samit lidera G7 povodom napada Irana na Izrael: Hitno je potreban nevojni odgovor!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Ariel Schalit

Američki predsednik Džo Bajden sastao se danas sa kolegama liderima G7 kako bi razgovarali o onome što on naziva "hitnim diplomatskim odgovorom" na iranski napad na Izrael.

Lideri G7 su tokom današnjeg samita jednoglasno osudili napad Irana na Izrael, koji se dogodio tokom prethodne noći.

- Sve strane moraju da budu umerene. Nastavićemo sve naše napore na smanjenju tenzija - poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u objavi na platformi X.

On je naglasio da je neophodno da se kriza u Pojasu Gaze ''završi što pre'' i poručio da bi hitan prekid vatre napravio razliku u odnosima zemalja na Bliskom istoku.

Mišel je dodao da će situacija na Bliskom istoku, uključujući i tenzije u Libanu, biti predmet razgovora na sastanku Evropskog saveta naredne nedelje.

Iz Bele kuće je rečeno da su lideri G7 osudili iranski napad, ali je u objavi na platformi X istaknuto da je grupa najrazvijenijh zemalja posvećena sigurnosti Izraela.

AP/Vahid Salemi
 

Naglasak na diplomatiji jasno pokazuje da Bajden traži nevojni odgovor na napade dronova i raketa koje je pokrenuo Iran, tražeći načine da obuzda rizik šireg rata.

Bajden je u subotu uveče u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države neće učestvovati u ofanzivnoj operaciji protiv Irana, ohrabrujući svog kolegu da uspešno presretanje iranskog oružja posmatra kao pobedu.

Sastanku lidera G7 prisustvuju pored predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednik SAD Džo Bajden, državni sekretar Entoni Blinken, koordinator za Bliski istok Breta Mekgurka, šef kabineta Džefa Zientsa, kao i premijerka Italije Đorđa Meloni, premijer Velike Britanije Riši Sunak, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Kanade Džastin Trudo i premijer Japana Fumio Kišida.

Profimedia
 

Iran je lansirao više stotina dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku.

Bivši američki predsednik Donald Tramp saopštio je večeras da se napad Irana na Izrael nikada ne bi desio da je on predsednik.

Sve najnovije informacije o napadu Irana na Izrael možete pročitati u našem blogu.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/CNN

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike