NOVI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU Počeo sastanak SB UN; Francuska učestvovala u odbrani Izraela tokom napada Irana

14.04.2024

07:00

0

Pratite uz portal 24sedam sukob na Bliskom istoku iz minuta u minut...

NOVI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU Počeo sastanak SB UN; Francuska učestvovala u odbrani Izraela tokom napada Irana
Copyright Profimedia Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Iran je lansirao više stotina dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku.

Izraelske odbrambene snage potvrdile su da su balističke rakete lansirane na Izrael, piše izraelski list Haarec. Dodaje se da se eksplozije mogu čuti iznad Jerusalima i većih gradova na jugu i severu zemlje. Ranije su se na severu i jugu Izraela, u Jerusalimu i na Zapadnoj obali oglasile sirene za vazdušni napad.

Bivši američki predsednik Donald Tramp saopštio je večeras da se napad Irana na Izrael nikada ne bi desio da je on predsednik.

SAD, Velika Britanija i Izrael presrele su više od 100 iranskih dronova.

Šta do sada znamo:

* Iran lansirao dronove na Izrael
* SAD i Velika Britanija se direktno angažuju u odbrani Izraela
* Zemlje u regionu zatvorile svoje vazdušne prostore
* Zapad osuđuje napad
* Ali Hamnei izjavio da se radi o odmazdi za izraelski napad na iransko diplomatsko predstavništvo u Siriji
* Hezbolah lansirao projektile iz Libana
* Huti lansirali dronove iz Jemena

*To je prvi put da je Iran pokrenuo direktan vojni napad na Izrael, uprkos decenijama neprijateljstva koje datira još od Islamske revolucije u zemlji 1979. godine

22.16 - Počeo sastanak SB UN - Guteres upozorio na opasnost od sukoba širokih razmera

Sednicu SB UN otvorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres koji je rekao da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba širokih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

Profimedia
Antonio Guteres

- Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta pune razmere. Sada je vreme za deeskalaciju - rekao je Guteres na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael. 

On je rekao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

"Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći", rekao je Guteres.

22.01 - Hamnei: Jerusalim će biti muslimanski, slavićemo oslobođenje

Jerusalim će biti u rukama muslimana i ceo muslimanski svet će slaviti oslobođenje Palestine, saopštio je iranski vođa ajatolah Ali Hamnei na platformi Iks.

Vrhovni vođa Islamske republike napisao je objavu na hebrejskom i na mreži Iks dodao snimak iranskih dronova kako lete iznad Hramovne gore u Jerusalimu, tokom sinoćnjeg napada ove zemlje na Izrael.

Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael zbog, kako tvrde, izraelskog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, što Izrael demantuje.

Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji napad, tokom kojeg je lansirano više od 300 dronova i projektila.

21.43 - Sežurne: Francuska učestvovala u odbrani Izraela tokom napada Irana

Francuska je sprovela misiju presretanja dronova i raketa tokom sinoćnog napada Irana na Izrael, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne.

"Preuzeli smo odgovornost i izvršili misiju presretanja", rekao je Sežurne televizijskom kanalu France 2, ali nije izneo detalje o učešću Francuske u sinoćnjoj odbrani Izraela od iranskog napada.

21.23 - Premijer Jordana: Vojska će odgovoriti na pretnju s bilo koje strane

Profimedia

Premijer Jordana Bišer Hasavneh saopštio je tokom obraćanja kabinetu da će se vojne snage ove zemlje suprotstaviti pokušaju bilo koje strane da ugrozi bezbednost kraljevine.

- Vojska će svim raspoloživim sredstvima odgovoriti na sve što bi ugrozilo sigurnost kraljevine i svetost njenog vazdušnog prostora i teritorije u slučaju opasnosti s bilo koje strane - istakao je premijer.

Hasavneh je istakao potrebu za smanjenjem regionalnih tenzija, dodajući da bi dalja eskalacija predstavljala ''opasan put'' za Bliski istok.

20.56 - SAD imale kontakt sa Iranom preko švajcarskih posrednika i pre i posle napada

Sjedinjene Američke Države su imale kontakt sa Iranom preko švajcarskih posrednika i pre i posle masovnog napada Teherana dronovima i raketama na izraelsku teritoriju tokom noći, izjavio je visoki zvaničnik administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Zvaničnik je odbio da pruži detalje o kontaktima, rekavši samo da su SAD i Iran imali "seriju direktnih komunikacija preko švajcarskog kanala".

19.10 - Lavrov i Abdolahjan obavili telefonski razgovor

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Sergej Lavrov

Ministri spoljnih poslova Rusije i Irana Sergej Lavrov i Hosein Amir-Abdolahjan upozorili su danas u telefonskom razgovoru da bi eskalacija situacije i "provokativne akcije" mogli da pojačaju tenzije na Bliskom istoku.

- Sprečavanje takvih scenarija i otklanjanje njihovih primarnih uzroka mora biti prioritetno pitanje za Savet bezbednosti UN - navodi se u saopštenju Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Iranski ministar spoljnih poslova obavestio je svog ruskog kolegu o merama koje je Teheran preduzeo kao odgovor na izraelski vazdušni napad na konzulat Irana u Damasku 1. aprila, u kojem su poginuli iranski zvaničnici - precizira se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi Sputnjik.

Takođe se navodi da su tokom razgovora potvrđeni stavovi strana u korist hitnog prekida vatre u Pojasu Gaze, rešavanja najhitnijih humanitarnih problema i stvaranja stabilnih uslova za direktne pregovore u skladu sa rezolucijama UN o dvodržavnom rešenju za palestinsko-izraelski sukob.

Razgovor je održan na inicijativu iranskog ministra.

18.30 - Lideri G7 jednoglasno osudili napad Irana na Izrael

Lideri G7 su tokom današnjeg samita jednoglasno osudili napad Irana na Izrael, koji se dogodio tokom prethodne noći.

- Sve strane moraju da budu umerene. Nastavićemo sve naše napore na smanjenju tenzija - poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u objavi na platformi X.

On je naglasio da je neophodno da se kriza u Pojasu Gaze ''završi što pre'' i poručio da bi hitan prekid vatre napravio razliku u odnosima zemalja na Bliskom istoku.

Mišel je dodao da će situacija na Bliskom istoku, uključujući i tenzije u Libanu, biti predmet razgovora na sastanku Evropskog saveta naredne nedelje. Iz Bele kuće je rečeno da su lideri G7 osudili iranski napad, ali je u objavi na platformi X istaknuto da je grupa najrazvijenijh zemalja posvećena sigurnosti Izraela.

18.15 Iran tvrdi da su mete u Izraelu bile vojne baze u Nevatimu i na planini Hermon

Teheran je saopštio da je, u sinoćnjem napadu na Izrael, gađana izraelska vojna baza u Nevatimu i vojni objekat na planini Hermon, preneli su iranski mediji.

Mediji su naveli da je Navatim bio meta jer je odatle navodno pokrenut smrtonosni napad na iranski konzulat u Damasku, dok je Hermon gađan kao odgovor na višegodišnje napade Izraela na iranske položaje u Siriji, preneo je Tajms of Izrael.

- Nije bilo planirano gađanje izraelski gradova u ovoj operaciji, iako su izraelski građani proživeli najgoru noć u njihovim životima - javila je iranska agencija ISNA.

ISNA tvrdi da su "iranske rakete pogodile unapred određene ciljeve, ali da Izrael pokušava da umanji štetu od ovog napada". Kako navodi Tajms of Izrael, u članku ISNA se opisuje napad na Izrael, u kojem je oboreno oko 99 odsto iranskih projektila, kao velika pobeda Teherana.

ISNA dodaje i da se izveštaji da se SAD neće pridružiti izraelskom kontranapadu u Iranu smatraju znakom da je Teheran dokazao svoju hrabrost i da Vašington ne želi da bude umešan u konflikt. U članku iranske agencije se takođe navodi da su pokušaji Zapada da odvrati Iran od napada bili ''beskorisni'', a pomenuto je i upozorenje načelnika iranskog vazduhoplovstva Alija Bagherija koji tvrdi da je Iran mogao da izvede deset puta veći napad.

16.58 - NATO osudio napad Irana

NATO je danas osudio napad Irana na Izrael i pozvao je na uzdržanost u regionu Bliskog istoka. Portparol NATO-a Fara Daklala napisala je na platformi X da je od vitalnog značaja da sukob na Bliskom istoku ne izmakne kontroli.

- Osuđujemo napad Irana preko noći, pozivamo na uzdržanost i pažljivo pratimo razvoj događaja - navela je Daklala.

16.15 - Izrael: Iran "mora da plati cenu za svoju agresiju"

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je danas da Iran "mora da plati cenu za svoju agresiju" kroz sankcije i da Izrael ima pravo na samoodbranu. Prve mere Izraela biće proglašavanje Iranske revolucionarne garde za terorističku organizaciju i novi paket sankcija koje će ciljati Teheranov program za balističke rakete, prenosi Tajms of Izrael.

- Ovaj napad dokazuje ono što Izrael govori godinama: Iran je iza terorističkih napada u regionu i takođe je najveća pretnja regionalnoj stabilnosti i svetskom poretku - piše u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da su militantne grupe Huti i Hezbolah pomogle iranski napad i da Izrael "kao i svaka druga država ima pravo da se brani". "Izrael se uspešno odbranio od iranske agresije i nastaviće da to radi u budućnosti", piše u saopštenju. Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku za koji krive Izrael. Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji napad.

16.00 - Netanjahu odustao od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa Bajdenom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odustao je od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo je za pokretanje uzvratnog napada na Iran, ali se od toga odustalo jer u iranskim napadima nije pričinjena ozbiljna šteta, kao i zbog razgovora Netanijahua sa Bajdenom.

15.43 - Izrael nije presreo nijednu od sedam iranskih hipersoničnih raketa

Izrael nije presreo nijednu od sedam iranskih hipersoničnih raketa koje su lansirane tokom sinoćnjeg napada, javio je iranski državni televizijski kanal Press TV.

Televizija je navela da je najmanje sedam hipersoničnih projektila lansirano iz Irana kao odgovor na izraelsku agresiju i da su pogodili vazdušnu bazu Nevatim na jugu Izraela, prenela je agencija RIA Novosti.

15.37 - Teheran uverio Ankaru da ne namerava ponovo da napadne Izrael

Turska je poručila Iranu da se protivi koracima koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije u regionu, međutim, Teheran je uverio Ankaru da nema nameru da izvrši novi napad na Izrael, izjavio je neimenovani turski diplomatski izvor.

Prema navodima izvora za agenciju RIA Novosti, turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je telefonom sa svojim iranskim kolegom Hoseinom Amirabdolahjanom. Fidan je tokom razgovora rekao da Ankara ne želi dalju eskalaciju u regionu nakon iranskih napada na Izrael.

Turska "želi da se okončaju koraci koji će povećati tenzije", istakao je šef ruske diplomatije.

- Iranski ministar spoljnih poslova Amirabdolahjanom je rekao da je operacija odmazde protiv Izraela završena, osim ako ne bude novih napada, kada će odgovor Teherana biti snažniji - rekao je izvor.

Iranske vlasti uputile su poruku zvaničnom Vašingtonu preko Švajcarske, upozorivši da će se američke baze naći na meti iranskih napada ako SAD podrže odmazdu Izraela za noćašnje vazdušne udare iranskih oružanih snaga, objavila je iranska državna televizija, preneo je Tajms of Izrael.

15.30 - SAD: Širi rat Izraela i Irana može da se izbegne

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je danas da širi rat Izraela i Irana može da se izbegne. Govoreći o sinoćnom napadu Irana na Izrael, Kirbi je komentarisao mogućnost šireg rata te dve zemlje i izjavio da "SAD ne veruju da je neizbežan, niti da mora da bude", prenosi Gardijan.

On je naveo da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu "veoma zahvalan na podršci koju je predsednik Bajden dao Izraelu". Bajden je ranije upozorio Netanijahua da SAD neće učestvovati u uzvraćanju udarca na teritoriji Irana.

Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji iranski napad na Izrael tokom kojeg je lansirano više od 300 dronova i projektila. Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku za koji krive Izrael.

14.50 -  Iran obavestio komšije

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan izjavio je danas da je Teheran obavestio svoje komšije o napadu na Izrael 72 sata pre napada.

14.30 - Zakazan vanredni sastanak šefova diplomatije EU zbog napada Irana na Izrael

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj sazvao je za utorak vanredni onlajn sastanak ministara spoljnih poslova Unije nakon iranskih napada na Izrael. Borelj je napisao na platformi X da je cilj EU da doprinese deeskalaciji i bezbednosti regiona Bliskog istoka. On je sinoć izjavio da EU najoštrije osuđuje neprihvatljivi iranski napad na Izrael.

14.17 - Oglasila se Zaharova

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova podsetila je danas, nakon što je izraelska ambasadorka u Moskvi Simona Halperin pozvala ruske vlasti da osude napad Irana na Izrael, da Izrael nije osudio ukrajinske napade na teritoriju Rusije.

14.10 - Iranski napad na Izrael naišao na oduševljenje Palestinaca u Gazi

Iranski napad na Izrael naišao je danas na oduševljenje mnogih Palestinaca u Gazi kao "retka osveta" za izraelsku ofanzivu na njihovu enklavu, iako su neki od njih kazali da sumnjaju da je Teheran izveo napad "više radi predstave nego da bi naneo pravu štetu". Na snimcima koji su kružili enklavom moglo se videti da mnogi stanovnici od radosti pevaju Alahu Akbar (Bog je najveći) dok su nebo obasjavale iranske rakete i izraelski presretači, preneo je Rojters.

"Prvi put smo videli rakete koje nisu pale u naša područja. Te rakete su išle u okupiranu Palestinu", rekao je Abu Abdalah (32), misleći na zemlju koja je 1948. postala Izrael, a ne na okupiranu Zapadnu obalu i Gazu. On je izrazio nadu da će, ako Iran ili bilo koja druga zemlja uđe u rat, rešenje za Gazu možda biti bliže nego ikada. "Amerikanci će možda morati da reše Gazu kako bi okončali korene problema", rekao je on.

Majed Abu Hamza (52), otac sedmoro dece, iz grada Gaze, rekao je da ko god odluči da napadne Izrael i usudi se da ga napadne u trenutku kada ceo svet deluje u njegovoj službi, jeste heroj u očima Palestinaca. "Ubijaju nas više od šest meseci i niko se ništa nije usudio da uradi. Sada Iran, nakon što je pogođen njegov konzulat, uzvraća udarac Izraelu i to donosi radost u naša srca", rekao je Abu Hamza.

14,07 Sunak potvrdio da su britanski avioni oborili iranske dronove

Youtube/The Independent
 

 

Britanski avioni oborili su "određeni broj" iranskih dronova koji su lansirani da napadnu ciljeve u Izraelu, potvrdio je danas britanski premijer Riši Sunak. Sunak je rekao da je Velika Britanija poslala dodatne avione u region Bliskog istoka u okviru operacija koje su već u toku u Iraku i Siriji, preneo je Skaj njuz. "Teško bi bilo proceniti posledice po regionalnu stabilnost da je iranski napad na Izrael bio uspešan", naveo je Sunak.

13.14 - Nekoliko iranskih aerodroma otkazalo letove do ponedeljka

Nekoliko iranskih aerodroma, uključujući teheranski "Imam Homeini Internešenal", otkazalo je letove do ponedeljka, javili su danas iranski državni mediji.

"Svi letovi sa međunarodnog aerodroma 'Imam Homeini' u Teheranu otkazani su do 6:00 sati ujutru nakon objave Iranske organizacije za civilno vazduhoplovstvo", izjavio je izvršni direktor aerodroma za iransku agenciju Student, preneo je Gardijan.

Domaći letovi sa aerodroma "Mehrabad" u Teheranu i aerodroma u Širazu, Isfahanu, Bušeru, Kermanu, Ilamu i Sanandaju, takođe, su otkazani do ponedeljka ujutru, navela je Iranska kompanija za aerodrome i vazdušnu navigaciju, pošto je zapadni deo vazdušnog prostora zemlje i dalje zabranjen za letove.

Vodeće aviokompanije širom Bliskog istoka najavile su otkazivanje nekih svojih letova, dok su neke morale da preusmere letove, iako je Izrael ponovo otvorio svoj vazdušni prostor od 7:30 časova jutros po lokalnom vremenu. Aerodrom u Bejrutu je od jutros ponovo otvoren, a letovi u i iz libanske prestonice su, kako se izveštava, obnovljeni. 

Profimedia
 

 

12.20. Jordanski premijer: Eskalacija sukoba u regionu Bliskog istoka bila bi opasna

Premijer Jordana Bišer Kasavneh izjavio je danas da bi eskalacija sukoba u regionu Bliskog istoka bila izuzetno opasna i istakao da je zato potrebno da se sve strane u regionu angažuju da se smanje tenzije.

Kasavneh je u obraćanju jordanskoj vladi naveo da će se jordanske snage suprotstaviti svakom eventualnom pokušaju ugrožavanja bezbednosti Jordana, prenosi Rojters.

Dva regionalna bezbednosna izvora rekla su za tu agenciju da su jordanski avioni oborili desetine iranskih dronova koji su tokom sinoćnjeg napada Irana na Izrael leteli preko severnog i centralnog dela Jordana na putu ka Izraelu.

Iran je sinoć ispalio više stotina dronova i raketa ka Izraelu, u znak osvete za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, a portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari izjavio je da je protivvazdušna odbrana presrela 99 odsto od oko 300 projektila koje je Iran ispalio.

11.09 - Ambasada SAD u Izraelu: Smanjila se opasnost od napada dronovima i raketama

Američka ambasada u Izraelu saopštila je danas da se smanjila opasnost od napada dronovima i raketama i da je, u skladu sa trenutnim uputstvima izraelske komande, ukinut nalog da službenici američke vlade i članovi njihovih porodica budu u skloništima. Ambasada je navela na svom sajtu da, međutim, prethodna ograničenja putovanja za zaposlene u američkoj vladi i članove njihovih porodica ostaju na snazi. Lična putovanja su ograničena na putovanja unutar i između Tel Aviva, Jerusalima i grada Berševa u pustinji Negev na jugu Izraela, navodi ambasada, ističući da će nastaviti da pažljivo prati bezbednosno okruženje.

Navodi se da građani SAD treba da budu svesni stalnih rizika putovanja u Izrael, na okupiranu Zapadnu obalu i Pojas Gaze zbog pojačanih regionalnih tenzija i upozoravaju se da ne putuju u Gazu. Iran je u subotu uveče ispalio više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu, u znak osvete za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, od kojih je većina presretnuta.

10.15 - Avio-kompanija Emirates Airlines otkazala i preusmerila neke svoje letove

 Portparol avio-kompanije Emirates Airlines saopštio je danas da su zbog iranskih vazdušnih napada na Izrael neki letovi otkazani, a neki preusmereni. Brojne avio-kompanije su otkazivale svoje letove i menjale rute nakon što je Iran kasno sinoć izvršio masovni vazdušni udar borbenim dronovima i raketnim projektilima na Izrael, prenosi Rojters.

Izrael je jutros otvorio svoj vazdušni prostor, a u saopštenju izraelskih aerodromskih vlasti putnici iz Tel Aviva se savetuju da zbog poremećaja u redu letenja provere satnicu svog leta, preneo je ranije Tajms of Izrael.

9.30 - Konzul Nikolić o srpskim državljanima

Počasni konzul Srbije u Berševi, u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je jutros, posle subotnjeg masovnog iranskog napada dronovima i raketama na teritoriju Izraela, da među državljanima Srbije koji žive u Izraelu nema povređenih, da je jutro mirnije i da su u kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova i srpskim ambasadorom u Tel Avivu.

9.15 - Jordan i Irak, nakon Izraela, ponovo otvorili vazdušni prostor

Nakon što je Izrael posle iranskog vazdušnog napada jutros otvorio svoj vazdušni prostor, svoje vazdušne prostore su ponovo otvorili i Jordan i Irak. Ove dve zemlje su takođe zatvorile svoje vazdušne postore kasno sinoć zbog iranskog napada raketama i dronovima na ciljeve u Izraelu, prenosi Rojters. Pozivajući se na vazduhoplovne vlasti, jordanska državna televizija javila je jutros da je vazdušni saobraćaj obnovljen više od tri sata pre nego što je bilo planirano, a u međuvremenu su i iračke vazduhoplovne vlasti saopštile da su bezbednosni rizici prevaziđeni.

Profimedia
 

09.10 - Iran upozorio SAD i Izrael na jače napade u slučaju odgovora na noćašnji udar

Iranske vlasti uputile su poruku zvaničnom Vašingtonu preko Švajcarske, upozorivši da će se američke baze naći na meti iranskih napada ako SAD podrže odmazdu Izraela za noćašnje vazdušne udare iranskih oružanih snaga, objavila je danas iranska državna televizija. Iran je upozorio i Izrael da će biti izložen većem napadu ako bude uzvratio za noćašnje napade, prenosi Tajms of Izrael.

"Ako Izrael uzvrati Iranu, naš odgovor će biti mnogo snažniji od sinoćnjih vazdušnih udara", izjavio je načelnik generalštaba iranske vojske general-major Mohamed Bageri.

8.50 - Hagari: I Francuska pomagala Izraelu

Francuska je bila među zemljama uključenim u odbranu od iranskog napada na Izrael, potvrdila je izraelska vojska.

"Francuska ima veoma dobru tehnologiju, avione, radare – i znam da su dali svoj doprinos u patroliranju vazdušnog prostora", rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari, dodajući da nema tačne detalje o tome da li su francuski avioni oborili neku od raketa koje je lansirao Iran.

8.05 - Ursula fon der Lajen osudila iranski napad na Izrael

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je vazdušni napad Irana na Izrael. Fon der Lajen je jutros u objavi na mreži X pozvala zvanični Teheran da odmah prekine vazdušne udare. "Oštro osuđujem eklatantan i neopravdan napad Irana na Izrael i pozivam zvanični Teheran i njegove predstavnike da odmah prekinu ove napade", poručila je Fon der Lajen.

8.00 - Hitna sednica danas

Printscreen/YouTube/United Nations
 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitnu sednicu povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je stalna misija Malte pri UN, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.

7.43 - Izrael otvorio svoj vazdušni prostor nakon noćašnjih iranskih vazdušnih udara

Izrael je jutros otvorio svoj vazdušni prostor, koji je bio zatvoren zbog iranskog napada sa oko 300 raketa i borbenih dronova, prenose izraelski mediji. U saopštenju izraelskih aerodromskih vlasti navodi se da je izraelski vazdušni prostor ponovo otvoren, ali se putnicima iz Tel Aviva savetuje da zbog poremećaja u redu letenja provere satnicu svog leta, prenosi Rojters.

7.30 - Izraelski zvaničnik: Još nije doneta odluka o odgovoru na iranski napad

Još nije doneta odluka o izraelskom odgovoru na sinoćnji napad Irana raketama i dronovima, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik za Tajms of Izrael. Portal navodi da će o potencijalnom odgovoru biti razgovarano danas na sednici izraelskog ratnog kabineta koja je zakazana za 15 časova.

7.25 - Izrael potvrdio da je napao položaje elitnih snaga Hezbolaha na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom protekle noći izvršile napade na položaje pripadnika Radvan elitnih jedinica Hezbolaha na jugu Libana.

U saopštenju se navodi da su pogođeni objekti koje koristi ova proiranska militantna grupa, prenosi Tajms of Izrael. Udari na jug Libana usledili su kao odgovor na oko 40 raketa koje je Hezbolah ispalio na sever Izraela tokom noći, dok je trajao iranski napad dronovima i raketama na Izrael.

Profimedia
 

7.20 - Ministar odbrane Izraela: Napad Irana zaustavljen, kampanja nije završena

Ministar odbrane Izraela Joav Galant saopštio je, nakon što je Iran sinoć lansirao stotine dronova i balističkih raketa ka Izraelu, da je Izrael uspeo da zaustavi glavni iranski napad, ali i upozorio da "kampanja nije gotova" i da se izraelske snage moraju pripremiti za svaki scenario.

Nakon procene situacije sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom, Galant je u video poruci rekao da je "Izrael izdržao noćašnji napad stotina raketa i dronova, a da su iranske odbrambene snage (IDF) na impresivan način zaustavile napad".

On je takođe pohvalio saradnju sa SAD i drugim partnerima. "Kampanja još uvek nije završena. Moramo biti budni i pažljivi prema uputstvima komande IDF-a i pripremiti se za svaki scenario", rekao je izraelski ministar odbrane. Dodao je da je ceo svet video Iran onakvim kakav jeste, kao "terorističku državu koja napada Izrael sa udaljenosti od 1.500 kilometara i pokušava da pokrene sve svoje pristalice (proksije)". (Kraj) jbu/cv

7.15 -Si-En-En: SAD neće podržati izraelski kontranapad

Američki predsednik Džo Bajden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da SAD neće pomoći bilo kakvom izraelskom protivnapadu na Iran, prenose američki mediji, pozivajući se na visoke zvaničnike američke administracije.

Si-En-En navodi da je poruka prosleđena tokom telefonskog razgovora između Bajdena i Netanjahua.

Aksios prenosi da je Bajden rekao Netanjahuu da će se SAD suprotstaviti svakom izraelskom kontranapadu na Iran i da neće u tome učestvovati.

Profimedia
 

7.10 - Bajden: Napad bez presedana, SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve dronove

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su SAD pomogle Izraelu da ukloni skoro sve bespilotne letelice i rakete ispaljene u "napadu bez presedana" na Izrael, koristeći odbranu i avione prebačene u region tokom prošle nedelje.

"Izrael je pokazao izuzetan kapacitet da se odbrani i porazi čak i od napada bez presedana – šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu efikasno da ugroze bezbednost Izraela", navodi se u saopštenju Bajdenove kancelarije posle  razgovor sa premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Bajden je rekao da će on i drugi zapadni lideri "koordinirati ujedinjeni diplomatski odgovor" na iranski napad, ukazujući da vojni odgovor trenutno nije na stolu.

U saopštenju se navodi da je napad na Izrael bio samo na vojne objekte.

Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit, File)
 

7.05 - SAD sumnjaju da će odgovor Izraela biti strateški

Američki predsednik Džo Bajden zabrinut je da izraelski premijer Benjamin Netanjahu pokušava da uvuče SAD u veći sukob, navodi En-Bi-Si Njuz, pozivajući se na troje ljudi upoznatih sa njegovim mišljenjem.

Visoki američki zvaničnici takođe su zabrinuti da bi Izrael mogao da deluje brzopleto posle iranskog napada bez obzira na posledice, navodi se u izveštaju.

Pozivajući se na višeg zvaničnika administracije i visokog zvaničnika odbrane, izveštaji kažu da zabrinutost Bele kuće potiče od načina na koji je Izrael vodio svoj rat u Gazi i napada na iranskog generala Mohameda Rezu Zahedija u Damasku.

Istovremeno, SAD ne veruju da Izrael traži potpuni rat sa Iranom, ali ne mogu biti sigurni, navode izvori na koje se poziva En-Bi-Si Njuz.

07.01 - Iran je ispalio u pravcu Izraela još 70 raketa – od početka napada ukupno je ispaljeno 150 raketa, javljaju mediji.

06.55 - KSIR: Uspešno smo uništili važne vojne ciljeve

Iranski Korpus čuvara islamske revolucije (KSIR) saopštio je da je „uspešno uništio“ važne vojne ciljeve na „teritorijama koje je okupirao Izrael“.

„KSIR je, kao odgovor na te zločine, realizujući ranija upozorenja, u cilju kažnjavanja agresora, upotrebio strateške izviđačke mogućnosti, rakete i dronove i izveo napad na važne vojne ciljeve terorističke vojske Izraela na okupiranim teritorijama, uspešno ih naciljao i uništio“, navodi KSIR, prenosi agencija Tasnim.

6.50 Izraelci mogu na posao, škole ostaju zatvorene

U Izraelu će se danas normalno raditi, dok škole ostaju zatvorene uoči raspusta povodom Pashe.

Okupljanja u većini zemlje biće ograničena na do 1.000 ljudi na otvorenom.

Pravila, koja ostaju na snazi do ponedeljka u 23 časa propisuju i da su u regionu Gaze i oblastima duž granice sa Libanom okupljanja ograničena na 300 ljudi u zatvorenom, odnosno 100 i 30 za okupljanja na otvorenom. Rad  u tim oblastima je takođe ograničen na mesta koja imaju  pristup skloništima.

06.49 - Iran: Nećemo oklevati da preduzmemo daljnje odbrambene mere

Iran je u nedelju rano ujutro rekao da neće oklevati da preduzme dalje "odbrambene mere" kako bi zaštitio svoje interese od bilo kakve vojne agresije, saopštilo je iransko ministarstvo spoljnih poslova.

„Ako bude potrebno, Iran neće oklevati da preduzme dalje odbrambene mere kako bi zaštitio svoje legitimne interese od bilo kakve vojne agresije i nezakonite upotrebe sile“, saopštilo je ministarstvo, prenosi državna televizija, „potvrđujući svoju posvećenost principima Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo."

6.30 -* Iran ispalio preko 300 projektila

Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit, File)
 

Iran je lansirao oko 185 bespilotnih letelica, 110 raketa zemlja-zemlja i 36 krstarećih raketa na Izrael, izjavila su dva izraelska zvaničnika za Njujork tajms.

 Iako je većina lansirana iz Irana, neki su takođe došli iz Iraka i Jemena, navode izraelski zvaničnici.

6.00 - Iranci slave napad na Izrael, redovi za benzin

Iranci su masovno izašli na ulice da proslave napad na Izrael, dok drugi čekaju u dugim redovima za benzin zbog neizvesnosti od onoga što može da usledi.

"Smrt Izraelu!" i "Smrt Americi!" skandiraju okupljeni na Trgu Palestine u Teheranu, nakon što su se okupili ubrzo nakon što je Revolucionarna garda objavila početak operacije "Pošteno obećanje".

Mural sa natpisom "sledeći šamar je žešći" otkriven je na trgu gde je danima visio ogroman transparent koji na hebrejskom poziva Izraelce da se "sklone".

Demonstranti mašu iranskim i palestinskim zastavama pored transparenta sa natpisom "Božja pobeda je blizu".

Velika broj ljudi okupio se i ispred  britanske ambasade.

U Teheranu su se tokom noći formirale i kolone automobila ispred pumpi, jer je veliki broj ljudi zabrinut od mogućeg odgovora Izraela.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike