Dečak rođen sa dva penisa i bez anusa! Redak medicinski fenomen, lekari u čudu

11.04.2024

18:00

0

Na skeneru je otkriveno da dečak ima jedan mehur koji je povezan sa dva uretre, što znači da je mokrio iz oba penisa

Dečak rođen sa dva penisa i bez anusa! Redak medicinski fenomen, lekari u čudu
Copyright Profimedia

Beba iz Pakistana rođena je s dva funkcionalna polna organa, ali bez anusa, što je izuzetno redak fenomen.

Prema lekarima, dečak ima difaliju, a polni organi pakistanskog dečaka su "normalnog oblika".

Ipak, jedan je bio 1 cm veći od drugog. Hirurzi u Islamabadu su otkrili da je dečak takođe bio sposoban da mokri "iz oba otvora".

Medicinski stručnjaci su ostavili oba penisa netaknuta, ali nisu otkrili zašto. Ipak, napravili su otvor putem kolonoskopije kako bi mogao da izbacuje stolicu.

Pišući u časopisu International Journal of Surgery Case Reports, tim tvrdi da su šanse za pojavu difalije - kako je medicinski poznata - jedan prema šest miliona.

Samo je 100 slučajeva čak zabeleženo u medicinskoj literaturi, pri čemu se prvi datira iz 1609. godine, prenosi Dejli mejl.

Lekari koji su lečili dečaka navode da jedan odsto obolelih takođe ima defekt koji utiče na anus ili rektum. Međutim, nisu naveli da li to znači da je ovaj dete prvi slučaj takvog defekta na svetu, kao što bi njihove brojke sugerisale.

Profimedia
 

Dečak, rođen nakon 36 nedelja, lečen je u Dečjoj bolnici na Pakistanskom institutu medicinskih nauka.

Njegovi roditelji, koji su ga odmah odveli u odeljenje hitne pomoći bolnice nakon njegovog rođenja, nisu imali porodičnu istoriju bilo kakvih deformiteta pri rođenju.

Lekari koji su ga pregledali primetili su da nema analni otvora i dva "dobro formirana penisa", od kojih je jedan bio 1,5cm, dok je drugi bio 2,5cm.

Na skeneru je otkriveno da dečak ima jedan mehur koji je povezan sa dva uretre, što znači da je mokrio iz oba penisa.

Hirurzi su preusmerili jedan kraj njegovog debelog creva kroz otvor na donjoj levoj strani stomaka, kako bi mu omogućili pražnjenje stolice.

Dečak je bio pod nadzorom dva dana nakon operacije. Zatim je otpušten, a zakazan je i kontrolni pregled.

Nije jasno kako dolazi do difalije, i ne postoji poznati pojedinačni faktor rizika - ali se smatra da se to događa slučajno kada se genitalije razvijaju u materici.

Pacijenti mogu imati ili potpunu difaliju, kada su oba penisa dobro razvijena, ili delimičnu difaliju, kada je jedan penis manji ili deformisan.

Šta je difalija?

Difalija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje retkog stanja u kojem osoba ima dva penisa. Ovo stanje se može javiti kao potpuna difalija, gde su oba penisa potpuno razvijena, ili kao delimična difalija, kada je jedan penis manji ili deformisan. Difalija je izuzetno retka pojava, sa procenjenim šansama od jedan prema šest miliona da se javi. U većini slučajeva, difalija se dijagnostikuje pri rođenju ili tokom detinjstva. Lekarsko lečenje obično uključuje hirurške intervencije radi korekcije anatomskih problema i poboljšanja funkcionalnosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike