Putin potpisao dekret: Stotine hiljada hektara u vlasništvu zapadne kompanije vraćaju se Rusiji?

10.04.2024

21:42

0

U pitanju je kompanija "NCH Kapital"

Putin potpisao dekret: Stotine hiljada hektara u vlasništvu zapadne kompanije vraćaju se Rusiji?
Vladimir Putin - Copyright Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se celokupna imovina kompanije "Agrotera" prenosi na privremeno upravljanje ruskoj Federalnoj agenciji za upravljanje imovinom, prenose "RIA Novosti".

Inače, kompaniju "Agrotera" čine četiri pravna lica, koja su ukupno posedovala više od 265.000 hektara zemljišta. X profil "Neznakomaja" navodi da je "Agrotera", bilo direktno, bilo putem drugih preduzeća, u vlasništvu američkog investicionog fonda "NCH Kapital".

"Agrotera" se pojavljuje na sajtu "NCH kapital" među kompanijama koje ovaj fond rukovodi, pored 5.5 hektara na obali Svetog Stefana u Crnoj Gori i "ABI banke" u Albaniji. 

Na sajtu "NCH kapital" se takođe navodi da su suosnivači Džordž Ror i Moris Tabačinić, inače povezani rodbinskim vezama, bili jedni od prvih zapadnim investitorima u Istočnoj Evropi tokom 90-ih godina prošlog veka.

"Blumberg biznis" je svojevremeno izvestio da kompanija investira i u nepokretnosti, kao i da "preferira da investira u Istočnoj Evropi, uključujuću Ukrajinu, Rusiju, Moldaviju, Bugarsku, Rumuniju, Kazahstan, Jermeniju, Belorusiju, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Grčku, Albaniju, Hrvatsku i Kosovo".

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike