"Zelenski je samo crtica na listi žrtava američkog sistema"

07.04.2024

17:21

0

Bio je čvrsto ubeđen da mu je Amerika saveznik - navela je Zaharova

"Zelenski je samo crtica na listi žrtava američkog sistema"
Marija Zaharova - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Moskva je više puta upozoravala na poguban uticaj američkog izbornog procesa na spoljnopolitičke akcije Vašingtona, ali je Vladimir Zelenski to shvatio tek sada, kada je i sam postao "žrtva" američkog političkog sistema, navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjavu Zelenskog da je Kijev postao talac američkog izbornog procesa u pitanjima dodele pomoći preko američkog Kongresa.

- Nije bilo izbora u Sjedinjenim Državama do 2024, ili su predsednički izbori koji nisu održani u Ukrajini prebačeni u SAD? Razumem da Zelenski želi da misli da je on jedini i da se sve vrti oko njega, ali ne. On je samo jedna crtica na dugačkoj listi žrtava "američkih izbora", tačnije američkog sistema. Jedan od onih koji je bio čvrsto ubeđen da mu je Amerika saveznik - napisala je Zaharova na Telegramu.

Profimedia
 

Ona je naglasila da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov više puta primetio transformaciju međunarodnih problema u taoce američkog izbornog procesa.

Prema rečima ministra, aktuelna vlast u zemlji, s obzirom na izbore, razmišlja "kako da se postara da njihov potez u spoljnoj areni bude "na temi" i da dobije dodatne poene za kandidate njihove stranke".

Zaharova je uporedila situaciju u Ukrajini sa događajima u proameričkom Južnom Vijetnamu početkom 1960-ih, kada je Vašington podržavao lidere u Sajgonu.

AP Photo/Armando Babani
 

- Tada su im SAD obećale veliku pomoć i doprinele podeli zemlje, da bi 1961. Sajgon posetio čak i američki potpredsednik Lindon Džonson, ali su već 1963. godine "vašingtonski saveznici" svrgnuti vojnim udarom i ubijeni. Supruga jednog od svrgnutih lidera je kasnije izjavila: "Onima kojima su Sjedinjene Države saveznici ne trebaju neprijatelji" - podsetila je Zaharova.

Kako je dodala, 1975. postalo je poznato da su Sjedinjene Države znale za predstojeći državni udar, ali su odlučile da ga ne zaustave, a prema drugoj verziji, Vašington je čak inspirisao državni udar smenjivanjem predsednika.

- Upozorili smo. Samo što "gospodin Nju" (Zelenski) (po analogiji sa nadimkom 'Madam Nju', suprugom jednog od svrgnutih lidera Južnog Vijetnama) jednostavno to nije želeo da razume. Ili nije mogao. Sada počinje da tone - navela je Zaharova.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike