Ukrajina se obrušila na zemlje koje su je podržavale dve godine: Nije dovoljno, zar je to toliki problem? Rakete će padati na Brisel

03.04.2024

17:30

0

Kijev ponovo moli za "Patriote", iako se nisu pokazali baš najbolje

Ukrajina se obrušila na zemlje koje su je podržavale dve godine: Nije dovoljno, zar je to toliki problem? Rakete će padati na Brisel
Copyright Profimedia

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da partnerske države ne obezbeđuju Kijevu dovoljno protivvazdušnih odbrambenih sistema (PVO).

- Partneri nam jesu dali različite sisteme, mi to cenimo, ali to jednostavno nije dovoljno s obzirom na razmere rata - kazao je on za Rojters.

Kuleba je naglasio da je Ukrajini potrebno najmanje pet do sedam PVO sistema "Patriot" kako bi znatno poboljšala svoju odbranu, ali njeni partneri nisu spremni da ih dostave, iako imaju više od 100 takvih sistema.

- Zar je to stvarno toliki problem? Ne može li Ukrajini da se odobri minimalni zahtev? - zapitao se Kuleba.

U istom intervjuu istakao je da su ruski napadi u martu uključivali napredne balističke rakete koje su teže za obaranje, a da je "Patriot" rešenje.

Profimedia
 

- Problem je politička volja. Neko mora da donese odluku - izjavio je ukrajinsku ministar spoljnih poslova, dodajući da ne preteruje kada kaže da će "Evropa biti u ratu i da će rakete padati na Brisel i ostale evropske gradove" ako Ukrajina ne pobedi u ratu.

Govoreći o novom planu NATO-a za pomoć Ukrajini od 100 milijardi evra u narednih pet godina, Kuleba ga je podržao, ali je istakao da je važno da budu osigurana nova sredstva, a ne preusmerena već postojeća.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike