Na prodaju više od 100 nekretnina Silvija Berluskonija: Njegove luksuzne vile, stanovi i zemljište vrede milione

30.03.2024

15:50

0

Mesečni troškovi za tri vile poput one na Sardiniji, zatim na jezeru, Azurnoj obali i Brijanci, prelaze milion evra godišnje

Na prodaju više od 100 nekretnina Silvija Berluskonija: Njegove luksuzne vile, stanovi i zemljište vrede milione
Silvio Berluskoni - Copyright Profimedia

Deca Silvija Berluskonija, koji je preminuo u junu 2023. godine, odlučila su da prodaju najveći broj njegovih vila osim Vila San Martino od 3.500 kvadratnih metara u mestu Arkore u blizini Milana, gde je proveo poslednje dane svog života.

Prema pisanju italijanskog lista Il sole 24 ore, vrednost Berluskonijeve imovine je oko 800 miliona evra, a njihova prodaja bi trebalo da olakša podelu nasledstva, a ne podelu nekretnina, kojih ima više od 100.

Sva imovina, stanovi i vile donose velike mesečne troškove za vodu i struju, koji samo za tri vile poput one na Sardiniji, zatim na jezeru, Azurnoj obali i Brijanci, prelaze milion evra godišnje, piše RTS.

Berluskonijeva deca žele da prodaju sve vile osim premijerove rezidencije u kojoj je živeo 50 godina, vile San Martino, gde se nalazi porodični mauzolej.

 

 

Kako je prenela agencija Ansa, prodaje se vila Gerneto, rezidencija sa velikim parkom iz 18. veka u blizini Lezma u Brijanki, gde su se 2022. godine simbolično venčali Marta Fašina i Silvio Berluskoni. Ova vila je u vlasništvu Fininvesta i cena joj je oko 44,8 miliona evra, a Berluskoni je još za života želeo da vila postane Univerzitet „Slobodne misli“.

Na prodaju su i vila Čertoza, ogromna zgrada na Kosta Smeraldi koja košta između 250 i 300 miliona evra, kao i dve vile na ostrvima Antigva i Berbuda, koje su bile predviđene za prodaju i pre otvaranja testamenta. Na prodaju su bila Grande u drevnoj Appiji u Rimu, vila La Lampara u Kani sa svojih 500 kvadratnih metara i pogledom na more, vila Kampari u Lezi na jezeru Mađiore i vila Dve palme na ostrvu Lampeduzi. Ekonomista Đani Profita ponudio je tri miliona evra za ovu vilu od 250 kvadrata.

Berluskoni nije posedovao samo vile, već i mnogo zemljišta, polja na Kosta Tirkiznoj blizini Oblije, gde je bivši premijer želeo da izgradi ogromno odmaralište sa vilama i terenima za golf. Berluskoni je imao i oko 100 stanova u Milanu, kao i bioskop Fjama u Rimu. Berluskonijevi naslednici otvoreni su i za ponude vezane za dve jahte, Morning Glory i Sweet Dragon.

 

 

Poslednjih dana se šuška da Berluskonijev sin Pjer Silvio Berluskoni, vlasnik televizijske kuće Medijaset, želi da kupi vilu Grande u Rimu na Apija Antika, koju je njegov otac kupio za četiri miliona evra 2001. godine i dao je direktoru i prijatelju Franku Zefireliju na korišćenje do 2019. godine, piše RTS.

Njegova sestra Barbara zainteresovana je za vilu Belvedere u Mekeriju, gde je pre razvoda živela dugo sa decom i majkom Veronijom Lario. Najstarija ćerka Marina zainteresovana je za vilu Kampari na jezeru Mađore, kupljenu 2008. godine, koja sadrži 30 soba i divan park.

Berluskoni je često boravio u palati Gracioli u Rimu, jednoj od njegovih rezidencija od 1995. do 2020. godine, koja je pre nekoliko dana postala sedište udruženja stranih dopisnika u Italiji. Na svečanom otvaranju novog sedišta jedan od novinara je otkrio i tajna vrata, koja su zapravo tajni prolaz.

AP Photo/Antonio Calanni
 

Novinar Tom Kington, koji je pisao za Tajms, istakao je na Tviteru da su na taj način gosti verovatno sprečavani da tajno napuste zabave po kojima je Berluskoni bio poznat.

U knjizi "Il rancore e la speranza" Bruna Vespe, najstarija ćerka Marine, predsednice Fininvesta, navela je da vila San Martino treba da ostane mesto okupljanja porodice.

„Naš otac je voleo život, svetlost, bliskost sa ljudima. Vila San Martino treba da ostane takva, sedište naših poslovnih sastanaka, ali i mesto gde se ujedinjuje porodica. To bi on želeo da je živ.

Inače, 27. marta 2024. godine bilo je 30 godina otkako je Silvio Berlusoni prvi put pobedio na izborima sa strankom Forca Italija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike