Lavrov analizirao priče o terorističkom napadu u Moskvi: Ponašanje Zapada je sumnjivo

29.03.2024

10:31

0

Vašington i Brisel su odmah izjavili da je ISIS-K jedini krivac i da nikakvi dokazi ne upućuju na Kijev

Lavrov analizirao priče o terorističkom napadu u Moskvi: Ponašanje Zapada je sumnjivo
Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

SAD i EU su bile opsesivne u insistiranju da je Ukrajina nevina u terorističkom napadu na Krokus siti hol, do te mere da je takvo ponašanje sumnjivo, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu objavljenom u petak.

Teroristička grupa Islamska država Horasan (ISIS-K) preuzela je odgovornost za napad nedaleko od Moskve, u kom su poginule 143 osobe, a više od 200 je povređeno. Vašington i Brisel su odmah izjavili da je ISIS-K jedini krivac i da nikakvi dokazi ne upućuju na Kijev.

- Zapad aktivno pokušava da ubedi sve da je to delo ISIS-a i da više nema potrebe da se sumnja u bilo koga, posebno ne u Ukrajinu. Oni stalno insistiraju da Kijev nije kriv, toliko da to postaje opsesivno - rekao je Lavrov za „Izvestija“.

Lavrov je istakao da su četvorica osumnjičenih naoružanih napadača pokušali da pobegnu u Ukrajinu kada su ih uhvatile ruske snage bezbednosti.

- U više navrata smo govorili da ne donosimo nikakve konačne zaključke dok se istraga ne završi. Istraga još radi na činjenicama, otkrivaju se nove okolnosti, ali jednostavno nemamo pravo da isključujemo očigledne mogućnosti - naveo je ruski ministar spoljnih poslova.

U međuvremenu, Zapad je "sumnjivo aktivan“ u pokušaju da ubedi sve da Ukrajina nema nikakve veze sa napadom, rekao je Lavrov.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

- Ne samo javno, već i u kontaktima preko naših diplomatskih misija kažu: "Nema potrebe da sumnjate u Ukrajinu", ali nikada ne objašnjavaju zašto. Sa stanovišta zdrave logike, odgovarajući na pitanje "ko ima koristi“, ne možemo isključiti Ukrajinu - dodao je.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije su komentarisali insistiranje Zapada da Kijev nije kriv, bez ikakvih dokaza koji bi potkrepili tu tvrdnju. Ruske obaveštajne službe i organi za sprovođenje zakona saopštili su da su otkrili da su osumnjičeni primili značajnu količinu kriptovaluta od Ukrajine kao uplatu za napad.

Vašington je tvrdio da njegovo upozorenje od 7. marta o predstojećem napadu na Moskvu predstavlja saradnju u borbi protiv terorizma. Međutim, prema Njujork tajmsu, SAD nisu delile pune obaveštajne podatke koje su imale o napadu da bi zaštitile "izvore i metode“ od ruske kontrole.

Lavrov je napomenuo da je javno upozorenje upućeno Amerikancima, na engleskom, a ne ruskoj vladi. On je takođe kritikovao EU zbog lažne tvrdnje da je suspendovala saradnju sa Moskvom u borbi protiv terorizma 2022. godine zbog sukoba u Ukrajini.

- Godinama smo pokušavali da ubedimo EU da uspostavi mehanizam za razmenu informacija i koordinira borbu protiv terorizma. Uspeli smo nešto da se dogovorimo tek 2018. godine, ali je poslednji sastanak održan 2019. Posle toga su izgubili svako interesovanje. Dakle, njihovo odbijanje da rade sa nama na konkretnim pitanjima borbe protiv terorizma datira mnogo pre specijalne vojne operacije u Ukrajini, koju sada krive za sve svoje neuspehe i pokušavaju da sakriju svoje prave namere - zaključio je Lavrov.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike