Ostale pritiskaju, a zbog suseda negoduju: Poverljivi Pentagonovi dokumenti otkrili zbog čega je NATO kivan na Kanadu

20.04.2023

13:37

0

SAD tvrde da „široko rasprostranjeni odbrambeni nedostaci ometaju kanadske sposobnosti i opterećuju partnerske odnose u Alijansi"

Ostale pritiskaju, a zbog suseda negoduju: Poverljivi Pentagonovi dokumenti otkrili zbog čega je NATO kivan na Kanadu
Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je zvaničnicima NATO-a u četiri oka da Kanada „nikada" neće dostići cilj vojne potrošnje bloka, navodi se u jednom od dokumenata Pentagona koji su procurili u javnost.

Iako NATO zahteva od država članica da troše najmanje 2 odsto svog BDP-a na odbranu, Trudo je obavestio Alijansu da „Kanada nikada neće dostići 2 potrošnje za odbranu“, kaže se u dokumentu, uz napomenu da vojni budžet Otave nije premašio 1,4 odsto svoje ekonomske proizvodnje za skoro 30 godina.

U dokumentu se dalje navode žalbe SAD na svog severnog suseda uz tvrdnje da „široko rasprostranjeni odbrambeni nedostaci ometaju kanadske sposobnosti, dok opterećuju partnerske odnose i doprinose Alijanse“ unutar NATO-a .

„Politički motivisane“ odluke o nabavkama takođe su ostavile delove kanadske vojske nedovoljno opremljenim, kaže se u procureloj proceni, u kojoj se primećuje da većina njenih 89 tenkova „leopard 2" „zahteva opsežno održavanje“. U jednoj jedinici od 40 tenkova operativno je samo devet, dok vojska sada ima samo polovinu pilota koji su joj potrebni za punu pripravnost.

Ti „trajni“ nedostaci naveli su kanadsku vojsku da zaključi ranije ove godine da „ne može da izvede veliku operaciju dok istovremeno zadržava vođstvo nad svojom borbenom grupom NATO-a (u Letoniji) i šalje pomoć Ukrajini“, dodaje se u dokumentu.

Kada su ga ranije ove sedmice pitali o manjku potrošnje Kanade, Trudo je izbegao to pitanje, rekavši da će Otava „ispuniti svoj deo“ dok je objasnio da su „vlade suočene sa gomilom različitih prioriteta među kojima se mora uspostaviti pravi balans”.

Prema NATO-u, Kanada trenutno troši oko 1,29 odsto svog BDP-a na odbranu.

Portparol ministarstva odbrane Danijel Minden rekao je da Kanada nastavlja sa „značajnim ulaganjima u opremanje svojih oružanih snaga“, navodeći da je ranije ove godine kupljeno 88 borbenih aviona F-35 za 19 milijardi dolara. Iako je Minden dodao da trenutna politika Otave zahteva povećanje potrošnje za odbranu od 70 odsto do 2026. godine, Kanada i dalje neće ispuniti zahtev NATO-a od 2 odsto čak i ako ostvari taj cilj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike