Drugi dan glasanja na predsedničkim izborima u Rusiji: Izlaznost premašila 50 odsto

16.03.2024

07:02 >> 14:47

0

Prvog dana predsedničkih izbora u Rusiji na birališta je izašlo 35,4 odsto birača

Drugi dan glasanja na predsedničkim izborima u Rusiji: Izlaznost premašila 50 odsto
Copyright Tanjug/APPhoto/Dmitri Lovetsky

Biračka mesta otvorena su jutros u Rusiji, drugog dana glasanja na predsedničkim izborima. Ovo su prvi predsednički izbori na kojima glasaju i stanovnici novih ruskih regiona - Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti.

Glasanje traje tri dana, počelo je u petak, a glavni dan biće 17. mart. Izlaznost na izborima za predsednika širom Rusije premašila je 50 odsto, pokazuju najnoviji podaci Centralne izborne komisije za 16.13 sati po moskovskom vremenu.

U Moskvi se glasa na više od 2.200 glasačkih mesta koja su otvorena od 8 do 20 časova po lokalnom vremenu.

Tanjug/APPhoto/Dmitri Lovetsky
 

 

Na biračkim mestima birači mogu glasati tradicionalno koristeći papirne glasačke listiće ili elektronski koristeći elektronske terminale za glasanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin glasao je juče onlajn putem, a pravo glasa iskoristili su i drugi ruski zvaničnici kao što su ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ministar odbrane Sergej Šojgu, kao i patrijarh ruski Kiril.

Prvog dana predsedničkih izbora u Rusiji na birališta je izašlo 35,4 odsto birača, saopštila je Centralna izborna komisija Ruske Federacije.

Za mesto predsednika takmiče se četiri kandidata: Vladimir Putin, Leonid Slucki, Nikolaj Haritonov i Vladislav Davankov.

Osim glasanja na biračkim mestima, stanovnici oko 28 regiona mogu da glasaju onlajn, putem elektronskog sistema za glasanje. Prema anketama, predviđa se da će izbori imati visok odziv od oko 71 odsto, dok prema istraživanju javnog mnjenja, Putin uživa podršku oko 80 odsto građana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike