Tramp upozorio na "krvoproliće" po auto-industriju SAD i državu ako izgubi na izborima

17.03.2024

08:28

0

Ova izjava je usledila nakon što je Tramp obećao da će uvesti "100 odsto carine" na automobile proizvedene izvan SAD

Tramp upozorio na "krvoproliće" po auto-industriju SAD i državu ako izgubi na izborima
Copyright Tanjug/AP Photo/Jeff Dean)

Republikanski kandidat za predsedničke izbore i bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je na skupu u subotu da će biti "krvoprolića" po američku autoindustriju, ali i državu, ukoliko on izgubi na novembarskim izborima.

Ova izjava je usledila nakon što je Tramp obećao da će uvesti "100 odsto carine" na automobile proizvedene izvan SAD, tvrdeći da će domaća proizvodnja automobila biti zaštićena samo ako on bude izabran, prenosi CNN.

"Stavićemo carinu od 100 odsto na svaki automobil koji nije sišao sa američke proizvodne linije i ti automobili neće moći da budu prodati ako budem izabran. Ako ne budem izabran, to će biti krvoproliće za celu zemlju", upozorio je Tramp na predizbornom skupu kandidata za senatora Bernija Morena u Ohaju.

Na pitanje na šta je konkretno mislio kada je rekao "krvoproliće", iz Trampove kampanje su rekli da se komentar odnosi na debatu o američkoj auto-industriji i ekonomiji, naveo je Rojters.

AP Photo/Eric Gay
 

Sa druge strane, povodom Trampove izjave o "krvoproliću", portparol Bajdenovog izbornog štaba je osudio Trampov "ekstremizam" i njegovu, kako kaže, želju za osvetom i pretnje političkim nasiljem.

Pomažući u Morenovoj kampanji za senatora iz Ohaja, bivši predsednik poručio je da će on, a ne predsednik Bajden, štititi socijalnu sigurnost građana Amerike.

Tramp je na skupu u Ohaju održao svoj uobičajeni govor u kojem je oštro oslikavao apokaliptičnu sliku Amerike ukoliko Bajden osvoji drugi mandat.

Formalno osigurali predsedničke nominacije

Predsednik SAD Džozef Bajden i bivši predsednik Donald Tramp formalno su osigurali predsedničke nominacije Demokratske, odnosno Republikanske stanke, nakon pobeda na primarnim izborima u Džordžiji, Misisipiju i državi Vašington, što znači da će se ponovo susresti na predsedničkim izborima u novembru.

Bajden je na stranačkim izborima osvojio više od 1.968 delegata, koliko je bilo potrebno da bi formalno osigurao predsedničku nominaciju demokrata, a Tramp neophodnih 1.215 za republikansku.

Kandidatura Džozefa Bajdena biće ozvaničena na konvenciji Demokratske stranke u Čikagu u avgustu, a Trampova na konvenciji u Milvokiju u julu

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike