Prvi crni premijer: Smena na čelu laburista Velsa (FOTO)

16.03.2024

14:01

0

Von Geting bio 2013. i prvi crni ministar u Velikoj Britaniji

Prvi crni premijer: Smena na čelu laburista Velsa (FOTO)
Copyright Ben Birchall/PA via AP

Von Geting pobedio je danas na unutarstranačkim izborima za lidera velških laburista i, s obzirom da Laburistička stranka vlada Velsom još od decentralizacije Velike Britanije pre četvrt veka, Geting će postati prvi crni premijer poluautonomne velške vlade.

- Danas okrećemo stranicu istorije naše nacije i to ne samo zbog toga što ja imam čast da budem prvi crni lider u jednoj evropskoj zemlji, već i zato što je došlo do smene generacija - rekao je Gething (50) u govoru nakon objavljivanja izbornih rezultata, prenosi Rojters.

Geting je 2013. godine postao prvi crni ministar u Velikoj Britaniji i obavljao je dužnost ministra zdravstva i ekonomije. Kao novi premijer imaće težak zadatak da ujedini velške laburiste, da predvodi stranku na opštim izborima, ali i vladu zemlje koja se našla u ekonomskoj krizi.

Povećanje troškova života ostavljeni su u nasleđe da reši jer odlazeći velški premijer Mark Drejkford ostavlja iza sebe nerešen problem poljoprivrednika koji su protestovali zbog promene ekološke politike, preneo je ranije londonski "Gardijan".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike