Albanizi dobio većinu da bi formirao novu vladu Australije

31.05.2022

07:17

0

Konačni rezultati bili neizvesni i 10 dana nakon izbora

Albanizi dobio većinu da bi formirao novu vladu Australije
albanizi - Copyright Yuichi Yamazaki/Pool Photo via AP

Laburistička partija obezbedila je dovoljno mesta u donjem domu parlamenta da sama formira vladu, saopštio je danas novi premijer Australije Entoni Albanizi.

Iako je Albanizi već prošle nedelje položio zakletvu i postao 31. premijer Australije, obećavši da će ujediniti zemlju nakon burne izborne kampanje i da će se pozabaviti klimatskim promenama i nejednakostima, ujednačeni rezultati na nekim izbornim mestima i visok broj glasova putem pošte držali su konačni rezultat u neizvesnosti 10 dana nakon izbora.

Laburisti su osvojili 76 od 151 mesta u donjem domu, saopštio je premijer u televizijskom obraćanju pre prvog zasedanja novoizabranog parlamenta, navodeći da bi njihov konačni broj mogao porasti na 77, nakon što se prebrojavanje završi na još dva biračka mesta.

Profimedia
 

- Australijanci su nam ukazali poverenje i to sa sobom nosi ogromnu odgovornost, da ispunimo obaveze koje smo preuzeli, za koje imamo jasan mandat kao većinska laburistička vlada - rekao je Albanizi.

On je već imenovao privremeni kabinet, manje od dva dana nakon izbora, kako bi mogao da prisustvuje ranije zakazanomsastanku bezbednosne grupe Kvad u Japanu, koju još čine Sjedinjene Države, Indija i Japan.

Kako navode australijski mediji, Albanizi planira da na partijskom sastanku danas razgovara o sastavu nove vlade i očekivano je da će imenovanja ministara objaviti u toku narednog dana.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike