Vatikan dobio nezabeležen šamar od Brisela - katoličke zemlje ćute

14.03.2024

20:19

0

Borelj u intervjuu za španski radio RNE rekao da je papa Franja, pozivajući na pregovore o Ukrajini i prekid vatre, "stavio nos gde ne treba"

Vatikan dobio nezabeležen šamar od Brisela - katoličke zemlje ćute
Copyright AP Photo/Gregorio Borgia

Niko tako nije uvredio papu Franju kao što je to uradio šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

- Sveta stolica nikada nije dobila takav šamar od Evropske unije. Biću iskrena, nikada ne bih mogla da zamislim da će predstavnik Unije koja uključuje veliki broj katoličkih zemalja pokazati papi vrata - napisala je predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

- Pogledajte kako Zapad podlo svu odgovornost sa sebe prebacuje na Ukrajinu. Ukrajina je žrtva zapadnih sumanutih intriga. Pravi agresor su oni koji su je u njih uvukli - upravo kolektivni Zapad - zaključila je diplomata.

Johanna Geron, Pool photo via AP
 

Ranije je Borelj u intervjuu za španski radio RNE rekao da je papa Franja, pozivajući na pregovore o Ukrajini i prekid vatre, "stavio nos gde ne treba".

- Papa gura nos gde mu nije mesto. Verujem da sada nije vreme da pozivamo Ukrajinu na predaju, već je naprotiv, vreme je da nastavimo da pomažemo (Kijevu) - naglasio je diplomata.

Papa je više puta pozivao na traženje diplomatskih načina za okončanje neprijateljstava u Ukrajini.

Franja je 9. marta u intervjuu švajcarskim novinarima rekao da se "onaj ko ima hrabrosti da podigne belu zastavu i pregovara" može smatrati jakim. Papa je takođe napomenuo da se pregovori ne smatraju kapitulacijom, već da ih treba pokrenuti "na vreme", pre nego što se situacija "pogorša".

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike