Pronađena dva mobilna telefona koja su ispala iz "boinga", jedan nije imao ni ogrebotinu: Evo šta je još utvrđeno (FOTO)

09.01.2024

11:55

0

Autor: N.P.

"Pronašli smo slučajeve za koje se čini da se odnose na probleme sa instalacijama i držačem za vrata"

Pronađena dva mobilna telefona koja su ispala iz "boinga", jedan nije imao ni ogrebotinu: Evo šta je još utvrđeno (FOTO)
Delovi "boinga 737 maks 9" koji je doživeo nezgodu u vazduhu, pronađeni su u jednom dvorištu - Copyright National Transportation Safety Board via AP

Američka avio-kompanija "Junajted erlajns" saopštila je da su pronađeni labavi zavrtnji na nekoliko letelica "boing 737 Maks 9", nakon što je jednom takvom avionu tokom leta eksplodirao prozor i deo trupa. Pronađena su i dva mobilna telefona koja su ispala iz aviona.

Podsetimo, incident se dogodio u petak nedaleko posle poletanja u Portlandu, posle čega se letelica vratila na aerodrom. Srećom, nije bilo povređenih, a jedno dete, koje je sedelo najbliže prozoru, ostalo je bez majice.

National Transportation Safety Board via AP
Ispostavilo se da je mnogim zavrtnjima bilo potrebno dodatno zatezanje

- Pošto smo u subotu počeli preliminarne inspekcije, pronašli smo slučajeve za koje se čini da se odnose na probleme sa instalacijama i držačem za vrata, na primer, zavrtnje kojima je bilo potrebno dodatno zatezanje. Ove nalaze će ispraviti naš tehnički tim kako bi se avion bezbedno vratio u službu - saopštili su iz "Junajteda".

Federalna uprava za avijaciju SAD (FAA) i Boing nisu komentarisali navode "Junajted erlajnsa".

Nekoliko sati nakon incidenta na letu "Aljaska erlajnsa", FAA je naredila prizemljenje 171 od 218 aviona "boing 737 Maks 9" koji su u upotrebi, uključujući sve one koje koriste dve pomenute kompanije, dok inspekcije na letelicama ne budu završene.
National Transportation Safety Board via AP
Avion je u vazduhu ostao bez dela trupa

"Aljaska erlajns" ima 65, a "Junajted" 79 spornih boinga, koji predstavljaju najnoviju verzija "Boingovog" dvomotornog aviona koji se često koristi na domaćim letovima u SAD. 
"Junajted" je u ponedeljak otkazao 200 letova, a slično će biti i danas.

Avion je ušao u upotrebu u maju 2017.

Pre gotovo pet godina regulatori širom sveta privremeno su povukli iz saobraćaja sve tipa 737 Maks zbog dve nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.

National Transportation Safety Board via AP
Avion je leteo iz Portlanda za Kaliforniju

Pronađena dva mobilna telefona i panel za vrata

Panel za vrata i dva mobilna telefona, koja su putnicima izletela iz aviona kada je usred leta eksplodirao prozor, pronađeni su.

Dizajner video-igara Šon Bejts pronašao je jedan "ajfon" tokom šetnje. Navodno, telefonu nije bilo ništa, baterija je radila, a i dalje je bio u režimu letenja (airplane mode). Punjač je takođe i dalje bio prikačen za uređaj.

Bejts je rekao da je kontaktirao Upravu za nacionalni saobraćaj i bezbednost odakle su mu saopštili da je još jedan takav telefon pronađen.

Amerikanac je kazao da je video obaveštenje Uprave u kome pozivaju građane da obrate pažnju na bilo kakve predmete koji su možda otpali sa aviona.

Kada je ugledao mobilni telefon, pomislio je da je ispao nekom džogeru.

- I dalje bio prilično čist, nalazio se ispod žbunja - naveo je.

Kako je dodao, ekran je bio otključan, a mogao se videti mejl o potvrdi prtljaga. Tada je shvatio da je morao ispasti iz "boinga".

U dvorištu jedne porodične kuće u Portlandu otkriven je i panel avionskih vrata.

Nakon poletanja iz Portlanda, jedna vrata sa leve strane aviona su otpala u vazduhu, na visini od oko četiri kilometara. U letelici je odmah opao pritisak zbog čega su piloti odmah morali da se okrenu. 

Udar je bio toliko jak da su se otvorila i vrata kokpita.

Piloti su čuli prasak, a jedan od njih je izgubio slušalice koje su mu stajale na glavi. Komunikacija je bila veoma otežana i, kako su naveli istražiteljima, vladao je haos.

National Transportation Safety Board via AP
 

Srećom, niko od 171 putnika i šest članova posade nije povređen u nesvakidašnjem incidentu.

Inače, utvrđeno je da je svetlo koje upozorava o neuspelom automatskom podešavanju pritiska bilo upaljeno i 7. decembra, 3. i 4. januara u istoj letelici, ali nije bilo jasno da li su ti događaji bili povezani.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike