Putin dao opširan intervju, pa na kraju poručio Zapadu: "Vaš bal vampira je gotov!" (VIDEO)

13.03.2024

11:09

0

Ruski predsednik je komentarisao planova NATO-a, skandal Bundesvera, pregovore sa Ukrajinom...

Putin dao opširan intervju, pa na kraju poručio Zapadu: "Vaš bal vampira je gotov!" (VIDEO)
Copyright Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ako se američka vojska pojavi u Ukrajini, Rusija će se prema njoj odnositi kao prema osvajaču, Sjedinjene Američke Države to shvataju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu Dmitriju Kiseljovu, generalnom direktoru "Rusije segodnja".

Uoči predsedničkih izbora u Rusiji, koji će se održati 17. marta, Putin se osvrnuo na mnoge aktuelnosti počevši od najava da bi NATO možda mogao da šalje trupe u Ukrajinu.

- Evo, SAD su objavile da ne planiraju da šalju vojne snage. Znamo šta bi značila američka vojska na ruskoj teritoriji, to su osvajači. Mi ćemo se u skladu sa tim i odnositi prema njima, čak i ako se pojave na teritoriji Ukrajine. Oni to shvataju - rekao je Putin.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Putin je u intervjuu poručio i da su zapadne zemlje, nakon početka "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, mislile da završe sa Rusijom, ali su se suočile sa "nemoći pred jedinstvom ruskog naroda, stabilnošću ekonomije i rastućim vojnim sposobnostima".

Napadi na rusku teritoriju

Već nekoliko dana zaredom Ukrajina gađa ruske teritorije dronovima, a proukrajinske grupe takođe učestvuju u operacijama.

- Glavni cilj ukrajinskih napada na ruske regione jeste da se građani ometaju u normalnom iskazivanju svoje izborne volje - uveren je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, do tih napada dolazi u isto vreme dok Ukrajina trpi neuspehe na liniji razdvajanja i potrebno im je da nešto pokažu.

- Glavni cilj je, u to nema sumnje, da se, ako ne osujete izbori, makar da se građani ometaju u iskazivanju svoje volje. To je prvo. Drugi je efekat na informativnom planu. Ali, treće je da se dobije nešto, nekakva šansa, argument, adut u potencijalnom budućem pregovaračkom procesu: mi ćemo vama vratiti ovo a vi nama vratite ono - kazao je.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Putin je dodao i da su strani plaćenici učestvovali napadima na pogranične regione.

- Na državnoj granici protivnik je pokušao da izvede napad, pre svega to su pokušale diverzione grupe, evo po prema poslednjem izveštaju Generalštaba, negde oko 300 ljudi, uz učešće stranih plaćenika.

Ukrajina je svoje ljude kod mesta Krinki bacala kao u klanicu. Jednostavno su svoje ljude kao u klanicu bacali. Oni su tamo već išli bosi u poslednje vreme u bukvalnom smislu te reči. Pokušali su da im dopreme municiju čamcima i dronovima. Šta je to, šta? Slali su ljude u klanicu - naveo je Putin.

O razgovoru nemačkih oficira

Putin je kazao da ni engleske ni američke rakete ne menjaju situaciju na bojnom polju.

- Primenjuju te engleske i američke rakete. To ne menja situaciju na bojnom polju. Da, oni nam jednostavno nanose štetu, naravno. To je očigledno. Ali, u suštini, to ne menja tok borbenih dejstava i posledica koje neminovno nastaju za suprotnu stranu - rekao je komentarišući curenje razgovora visokih nemačkih oficira koji su razmatrali napad na Krimski most i slanje Kijevu nemačkih raketa "taurus".

Kako je naveo, spekulacije nemačkih oficira o mogućim napadima na Krimski most imaju za cilj da uplaše Rusiju, ali nisu ništa drugo do fantazija.

Profimedia
Krimski most

- Fantaziraju, hrabre se. Drugo, pokušavaju da nas uplaše. Što se tiče Nemačke, tamo postoje problemi ustavne prirode. Oni ispravno govore: šta ako ovi ‘taurusi’ završe u onom delu Krimskog mosta, koji, čak i po njihovim konceptima, predstavlja rusku teritoriju – to je kršenje ustava Savezne Republike Nemačke - objasnio je predsednik.

Prema njegovim rečima, opozicija u Nemačkoj se ponaša još agresivnije.

O pregovorima o Ukrajini

- Moskva je spremna za pregovore o Ukrajini pod uslovom da se oni zasnivaju na realnom stanju stvari, a ne na nečijim željama. I mora se govoriti o garancijama bezbednosti za Rusiju. Da li smo spremni za pregovore? Da, spremni smo, ali na pregovore koji se neće zasnivati na nečijim željama posle primene psihoaktivnih supstanci već na realnom stanju stvari na terenu - rekao je on.

Ruski predsednik je istakao da Moskva želi da razreši sve konflikte, pa i ukrajinski, mirnim putem.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

"Vaš bal vampira je gotov"

- Era u kojoj zapadne elite mogu da eksploatišu druge nacije i narode širom sveta, približava se kraju - rekao je Putin.

On je istakao da se u poslednjih nekoliko vekova, takozvana "zlatna milijarda" navikla da može da "puni svoje stomake ljudskim mesom i džepove novcem dok su poput parazita pustošili druge narode u Africi, Aziji i Južnoj Americi".

- Ali, oni moraju da razumeju da je njihov bal vampira gotov - dodao je.

 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike