Putin: Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje u slučaju pretnji

13.03.2024

09:21

0

Ruski lider je istakao da do sada nije bilo potrebe za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini

Putin: Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje u slučaju pretnji
Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da je ta zemlja spremna da upotrebi nuklearno oružje ako postoji pretnja ruskoj državnosti, suverenitetu ili nezavisnosti.

Putin je u razgovoru za ruske medije rekao da se nada da će SAD izbeći bilo kakvu eskalaciju koja bi mogla da izazove nuklearni rat, ali je naglasio da su ruske nuklearne snage spremne za to.

Putin je istakao da do sada nije bilo potrebe za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini.

On je takođe izrazio uverenje da će Moskva ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini, kao i da je otvoren za razgovore, ali da bi svaki dogovor zahtevao čvrste garancije Zapada.

"Da li oni shvataju šta to znači?"

Putin je i ranije isticao kako je Zapad  "isprovocirao sukob u Ukrajini, na Bliskom Istoku i drugim regionima na svetu", i da se sada sprema da napadne Rusiju.

- Oni moraju da shvate da i mi imamo oružje, koje može da gađa ciljeve na njihovoj teritoriji. Preti se nuklearnim oružjem, a to znači uništenje civilizacije. Da li oni shvataju šta to znači? - poručio je Putin.

Brojni evropski zvaničnici upozoravaju da bi Moskva mogla da napadne i zemlje EU.

- Oni pričaju o tome kako Rusija planira da napadne Evropu, a mi sami znamo da je to glupost. Danas već pričaju o slanju trupa u Ukrajinu. Oni treba da znaju da Rusija ima oružje koje može da uništi ciljeve i na njihovim teritorijama. Treba da budu svesni toga, da takvi postupci provociraju nuklearni sukob. Oni kao da nisu svesni da tako nešto može dovesti do kraja čovečanstva. Za njih su sve to kao crtani filmovi - rekao je Putin.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike