Makron želi da uvede "francuski model eutanazije": Vlada i članovi parlamenta pozvani da napišu predlog za okončanje života!

04.04.2023

00:55

0

Autor: Mi. S.

Francuski predsednik ništa nije specifično obećao i nejasno je što to znači za kontroverzno pitanje eutanazije

Makron želi da uvede "francuski model eutanazije": Vlada i članovi parlamenta pozvani da napišu predlog za okončanje života!
Emanuel Makron - Copyright AP Photo/Kin Cheung, Pool

Emanuel Makron je u Parizu rekao da želi uvesti "francuski model okončanja života" kao odgovor na nedavni panel građana koji je glasao za legalizaciju eutanazije, ali se francuski predsednik ni na što nije obvezao. Eutanazija je čin namernog prekidanja nečijeg života pod medicinskim nadzorom, kako bi se okončala bol i patnja.

To osetljivo pitanje se u svetu različito reguliše. Makron je pozvao vladu i članove parlamenta iz različitih klubova da napišu predlog za moguće načine okončanja života. Ništa nije specifično obećao i nejasno je što to znači za kontroverzno pitanje eutanazije. Zaključci panela građana trebalo bi da služe kao početna tačka rasprave.

Aktivna eutanazija, koja uključuje davanje smrtonosnog sredstva nekoj osobi, zabranjena je u Francuskoj. Pasivna eutanazija, koja uključuje gašenje uređaja koji osobu održavaju u životu, i indirektna eutanazija, pri kojoj snažni lekovi umanjuju bol i ubrzavaju umiranje, dozvoljene su. Francusko etičko veće je prošle jeseni predložilo etičan oblik aktivne eutanazije pod strogim uslovima.

Pristup eutanaziji, prema predlogu veća, trebalo bi se dozvoliti smrtno bolesnim odraslim osobama s fizičkim ili psihološkim poteškoćama koje se ne daju umanjiti. Njihova bolest mora biti opasna po život i u srednjem stadijumu. Zdravstveni radnici, reklo je veće, zadržali bi pravo da odbiju dati smrtonosno sredstvo, ali moraju uputiti pacijenta nekom drugom.

Francusko je društvo podeljeno oko tog pitanja. Makron je takođe najavio desetogodišnji plan za brigu o neizlečivo bolesnim osobama u ponedjeljak, kojim bi se osigurao određeni broj kreveta za takvu vrstu pomoći u svakoj pokrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike