Maskov X na udaru EU: Pokušava da bude Apple ili Microsoft

04.03.2024

18:52

0

EK je objasnila da kompanije mogu biti podložne dodatnim propisima ako rade na onome što je opisano kao "usluga osnovne platforme"

Maskov X na udaru EU: Pokušava da bude Apple ili Microsoft
Ilon Mask - Copyright Profimedia

Kompanija X Ilona Maska možda će morati da sledi skup strogih smernica EU, nakon što je Evropska komisija (EK) saopštila da bi platforma mogla da bude klasifikovana kao "čuvar kapije" prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA).

EK je objasnila da kompanije mogu biti podložne dodatnim propisima ako rade na onome što je opisano kao "usluga osnovne platforme", što uključuje pretraživače, prodavnice aplikacija i servise za slanje poruka. Takve kompanije moraju da imaju više od 45 miliona aktivnih krajnjih korisnika mesečno, više od 10.000 godišnjih poslovnih korisnika ili više od 75 milijardi evra tržišne kapitalizacije.

Profimedia
 

Komisija navodi da X, kao i veb-sajt za putovanja Booking i TikTok potencijalno ispunjavaju DMA kriterijume. Komisija sada ima 45 dana da odluči da li da odredi tri kompanije kao "čuvare kapije". Ako je tako, imaće šest meseci da ispune DMA zahteve.

Kompanije koje su već dobile oznaku vratara su, između ostalih, Apple, Meta, Amazon, Microsoft i Alfabet.

Kompanije koje potpadaju pod ova pravila moraju da dozvole trećim stranama da rade sa njima, da omoguće poslovnim korisnicima pristup podacima koje generišu na platformi i da im dozvole da sklapaju ugovore sa svojim klijentima izvan ekosistema "čuvara kapije".

Istovremeno, ciljane kompanije takođe moraju da se uzdrže od favorizovanja sopstvenih usluga u odnosu na konkurente ili da sprečavaju korisnike da uklone unapred instalirani softver ili aplikacije. Oni takođe moraju da traže izričit pristanak korisnika da prate njihovu aktivnost van osnovne usluge platforme u svrhu ciljanog oglašavanja.

Kompanije koje se ne pridržavaju pravila EU mogu se suočiti sa kaznama do 10 odsto svog ukupnog godišnjeg prometa u svetu, ili do 20 odsto u slučaju ponovljenih kršenja. Preduzeća takođe mogu da dobiju periodične kazne do pet odsto njihovog prosečnog dnevnog prometa.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike