Šef kontraobaveštajne službe Slovačke zatražio azil u BiH: Pobegao nakon što je pušten na uslovnu slobodu

29.02.2024

11:55

0

Gašparovič je bio umešan u korupcijsku aferu sa jednim biznismenom koja je obelodanjena nakon smrti istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice

Šef kontraobaveštajne službe Slovačke zatražio azil u BiH: Pobegao nakon što je pušten na uslovnu slobodu
Copyright Ministerstvo vnútra SR

Bivši šef Kontraobaveštajne službe Slovačke Peter Gašparovič, koji je osuđen za korupciju, tražio je azil u Bosni i Hercegovini nakon što je prošle godine ušao u zemlju.

Tamo se našao pošto je odslušio dve trećine kazne od 22 meseca, a kad je pušten na uslovnu slobodu, ušao je u BiH 29. novembra prošle godine preko graničnog prelaza Bijača.

Novinari su pratili tragove njegovog boravka u zemlji i primetili su automobil sa slovačkim registracijama parkiran ispred zgrade u Mostaru, gde su ga navodno locirali. Stanovnici okolnih područja bili su znatiželjni jer nisu navikli na posetioce iz Slovačke.

U jednom stanu novinari su uspeli da nađu osobu koja fizički liči na osobu sa poternice slovačke policije, a novinar Istraživačkog centra Jana Kucijaka (ICJK) Tomaš Madlenak siguran je da je na vratima stana video Gašparoviča. Na osnovu drugih nezvaničnih potvrda iz najmanje dva bezbednosna izvora, Detektor i ICJK mogu potvrditi da je Gašparovič nastanjen u Mostaru.

Gašparovič, koji je bio visokorangirani službenik u Slovačkoj, umešan je u korupcijsku aferu sa jednim biznismenom koja je obelodanjena nakon smrti istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice.

On je bivši šef kontraobavještane službe SBS-a za vreme prethodne vladavine Roberta Fica i jedan je od visokopozicioniranih pripadnika državnih snaga bezbednosti koji je zapravo završio u mreži istraga koje su pokrenute nakon promene vlasti.

Na optuženičkoj klupi se našao 2020. godine, kada je otkriven veliki broj korupcijskih afera i umešanosti visokih zvaničnika policije, poreske uprave i SIS-a u kriminalne radnje.

Iako je prvobitno osuđen na 11 godina zatvora, kasnija presuda prekvalifikovala je njegova dela kao indirektnu korupciju, što je rezultiralo blažom kaznom od 22 meseca zatvora i novčanom kaznom od 20.000 evra. Nakon što je odslužio veći deo te kazne, pušten je na uslovnu slobodu.

Gašparovič je treća osoba koju su novinari Detektora i ICJK-a otkrili u BiH, u koju su ranije, bežeći od zatvorskih kazni, stigli Marijan Kučerka i Jan Kalavski, visokorangirani službenici slovačke Nacionalne agencije za kriminal (NAKA), prvi osuđen pravosnažno, a drugi prvostepeno zbog umešanosti u slučajeve korupcije i zloupotrebe položaja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Klix.ba

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike