Vojnik koji se zapalio tvrdio da se američki vojnici bore u Gazi protiv Hamasa? Prijatelj otkrio nove detalje

28.02.2024

15:03

0

Autor: N.P.

Bušnel se zapalio ispred izraelske ambasade u Vašingtonu

Vojnik koji se zapalio tvrdio da se američki vojnici bore u Gazi protiv Hamasa? Prijatelj otkrio nove detalje
Veliki broj ljudi je u Njujorku odao počast Aronu Bušnelu koji se zapalio zbog genocida u Gazi - Copyright Profimedia/Fatih Aktas / Anadolu

Aron Bušnel (25), koji se iz protesta zapalio ispred Ambasade Izraela u Vašingtonu zbog genocida nad Palestincima u Pojasu Gaze, navodno je prijatelju otkrio da je imao saznanja da se američki vojnici bore u Hamasovim tunelima u Gazi, preneo je "Njujork post".

Avijatičar, koji je služio u 70. vazduhoplovnom puku za obaveštajni rad, nadzor i izviđanje, prijatelju je u subotu veče govorio o umešanosti SAD u ratu u palestinskoj enklavi.

- Rekao je da su naše trupe u tim tunelima, da američki vojnici učestvuju u ubistvima. Njegov posao je da procesuira obaveštajne podatke. Neki od tih podataka su se odnosili na sukob Izraela i Hamasa. Jedna od stvari koju je pomenuo jeste da je američka vojska umešana u genocid koji se sprovodi u Palestini - poručio je njegov prijatelj koji je napomenuo da za sve godine koliko je Bušnel radio pri vojsci nikada nije prekršio protokol i odavao poverljive informacije.

Navodno, i američki vojnici učestvuju u krvavom sukobu na Bliskom istoku i umešani su u stradanje velikog broja Palestinaca.

- Postoji toliko stvari o kojima ništa ne znam, ali mogu da vam kažem da se u njegovom glasu osetilo da je uplašen. Nikada ga takvog nisam čuo - objasnio je prijatelj.

Međutim, iako mu se Bušnel poverio, ne može se sada utvrditi da li je govorio istinu.

Bela kuća je više puta napomenula da neće slati trupe u Gazu, a predsednik Džo Bajden je kazao da se nada da bi prekid vatre mogao da usledi već sledeće nedelje.

Sa druge strane, američke specijalne snage jesu raspoređene u Izraelu nakon napada Hamasa 7. oktobra, kako bi se identifikovali taoci, među kojima ima i državljana SAD.

Specijalne snage takođe pomažu izraelskim trupama u Gazi u strateškom smislu, pogotovo u isterivanju militanata Hamasa iz njihove podzemne mreže tunela, ali se ističe da "nisu raspoređeni na ratištu", preneo je "Njujork post".

Profimedia/Derek French / SOPA
Aron Bušnel se zapalio u ekstremnom vidu protesta

Za sada nije poznato koliki pristup poverljivim podacima je Bušnel tačno imao.

- Imao je pristup poverljivim podacima već četiri godine, a ovo je prvi put da je odao informacije o kojima nije smeo da govori. Bio je uplašen - dodao je prijatelj.

Podsetimo, Bušnel je u nedelju popodne (po lokalnom vremenu), u snimku kazao da ne želi više da učestvuje u genocidu, a onda je mobilni telefon postavio na zemlju ispred izraelske ambasade i potom se polio zapaljivom tečnošću i zapalio.

Osoblje ambasade je zgrabilo aparat za gašenje požara, a jedan od policajaca je čak uperio pištolj u Bušnela koji je u tom trenutku već ozbiljno goreo.

Bušnel je vikao "Oslobodite Palestinu".

U poslednjoj objavi na Fejsbuku je napisao: "Mnogi od nas vole da se zapitaju... Šta bih uradio ukoliko moja zemlja sprovodi genocid? Odgovor je - već to radite. Upravo sada".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike