Preminuo bivši premijer SSSR-a Nikolaj Rižkov! Dominirao politikom Sovjetskog Saveza dok ga na izborima nije pobedio Boris Jeljcin

28.02.2024

10:05

0

Bio je ključna figura tokom šest prelomnih godina

Preminuo bivši premijer SSSR-a Nikolaj Rižkov! Dominirao politikom Sovjetskog Saveza dok ga na izborima nije pobedio Boris Jeljcin
Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Nikolaj Rižkov, bivši premijer SSSR-a, preminuo je u 95. godini, objavila je predsednica ruskog Saveta Federacije, Valentina Matvijenko.

Matvijenko je na Telegramu istakla da je Rižkov bio ne samo čovek jedne ere, već i neponovljiva figura sa jedinstvenom sudbinom, te državnik od izuzetne važnosti.

Rižkov je obavljao funkciju predsedavajućeg Saveta ministara Sovjetskog Saveza od 27. septembra 1985. do 14. januara 1991. godine, prenosi agencija RIA Novosti.

Njegovo liderstvo obuhvatalo je ključni period u istoriji SSSR-a, sa izazovima i promenama koje su označile prekretnicu za tu zemlju i svet.

Takođe, Rižkov je bio kandidat Komunističke partije na prvim izborima za predsednika Ruske Federacije održanim 12. juna 1991. godine, ali ga je na tim izborima porazio Boris Jeljcin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike