Austrijski kancelar apelovao na Zapad: Neophodno je da Rusija učestvuje u pregovorima o miru u Ukrajini

27.02.2024

18:19

0

Putin mora da bude za pregovaračkim stolom, jer u suprotnom nećemo postići mir, naveo je Nehamer

Austrijski kancelar apelovao na Zapad: Neophodno je da Rusija učestvuje u pregovorima o miru u Ukrajini
Copyright AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Rusija mora biti prisutna na pregovorima koji imaju za cilj rešavanje ukrajinskog sukoba, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer. Takođe je nagovestio da bi bio spreman da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ako bi to moglo da proizvede rezultate.

Govoreći u ponedeljak na specijalnom samitu Ukrajine u Parizu kome je prisustvovao 21 zapadni lider, Nehamer je istakao potrebu da se pokaže „puna solidarnost“ sa Kijevom, dodajući da bi trebalo „više“ učiniti da se kriza reši.

Sugerišući da međunarodna zajednica mora da signalizira Putinu da njegova kampanja protiv Ukrajine „vodi Rusku Federaciju i njega u ćorsokak“, kancelar se zalagala za diplomatski angažman sa Moskvom.

- Putin takođe mora da bude za pregovaračkim stolom, jer u suprotnom nećemo postići mir - rekao je on i dodao da ne bi isključio razgovore sa njim „ako bi oni bili korisni, ako mogu da pomognu“.

Nehamer je bio poslednji zapadni lider koji je u aprilu 2022. održao sastanak licem u lice sa Putinom u Moskvi, nekoliko nedelja nakon sukoba u Ukrajini. Tad aje naglasio da „to nije prijateljska poseta“, dodajući da je upozorio ruskog lidera da će Zapad nastaviti da pooštrava sankcije dok se sukob ne okonča.

AP Photo/Theresa Wey
 

Kancelar je takođe pozvao zemlje članice BRIKS-a, koje su nedavno doživele ekspanziju bez presedana, da se „jače uključe” u ukrajinsku krizu kako bi izvršile pritisak na Rusiju. Niko od članova grupe, koja čini oko 30 odsto globalnog BDP-a, nije podržao sankcije Moskvi.

Od početka sukoba u februaru 2022. Rusija je ostala pri stavu da je otvorena za razgovore sa Ukrajinom, ali je predsednik Vladimir Zelenski potpisao ukaz o zabrani svih pregovora sa aktuelnim rukovodstvom. To se desilo kao rekacija na to što su četiri ukrajinska regiona velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji na referendumima.

Kijev je izneo „formulu mira“ u deset tačaka, zahtevajući da Rusija povuče svoje sa teritorije koju Ukrajina smatra svojom, i da se uspostavi tribunal za krivično gonjenje Moskve za navodne ratne zločine. Rusija je odbacila inicijativu kao „odvojenu od stvarnosti“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike