Šojgu pobrojao ruske uspehe i ukrajinske gubitke: Od početka sukoba ostali su bez 444.000 vojnika

27.02.2024

14:42

0

Ruski ministar odbrane pohvalio se teritorijalnim dobitkom Moskve, rekavši da je "od nacista" oslobođeno 327 kvadratnih kilometara

Šojgu pobrojao ruske uspehe i ukrajinske gubitke: Od početka sukoba ostali su bez 444.000 vojnika
Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Od početka specijalne vojne operacije koju sprovodi ruska vojska Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 444.000 vojnika, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

On je naveo i da je svakodnevno od početka ove godine ginulo više od 800 vojnika i da je su dnevno gubili 120 jedinica tehnike.

Šojgu je istakao da je teritorijalni dobitak ruskih snaga značajan, rekavši da je oslobođeno 327 kvadratnih kilometara teritorije "od nacista", kao i da se ukrajinska komanda trudi da stabilizuje situaciju i spreči dalji slom fronta angažujući rezervne snage.

Šojgu je naglasio da su ruske snage efikasno koristile visokoprecizno oružje kako bi ograničile mogućnosti kontranapada Oružanih snaga Ukrajine.

Takođe, ministar je izneo da su ruske snage uspele da stave pod kontrolu važno avdejevsko čvorište ukrajinske odbrane, dok se ruske jedinice i dalje angažuju na poboljšanju svojih pozicija na donjeckom i kupjanskom pravcu.

Šojgu je ocenio i da strategija Sjedinjenih Američkih Država u obuzdavanju Rusije, prema njegovom mišljenju, ne pokazuje dugoročnu perspektivu. Istakao je i da očekuje da će se u 2024. godini povećati obim zajedničkih obuka SAD i njihovih saveznika, što bi moglo da doprinese jačanju vojnog potencijala članica NATO-a.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike