Poljanski: Rusija spremna za pregovore, ali nikoga neće moliti! Zapadna diplomatija je primitivna

12.02.2024

15:59

0

Diplomata je dodao da za sada niko nije spreman da vodi ozbiljne pregovore sa Rusijom o Ukrajini

Poljanski: Rusija spremna za pregovore, ali nikoga neće moliti! Zapadna diplomatija je primitivna
Dmitrij Poljanski - Copyright AP Photo/John Minchillo

Rusija nikada nije odbijala pregovore o rešavanju sukoba u Ukrajini i spremna je na diplomatsko rešenje, ali neće nikoga moliti za njih, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Odgovarajući na zahtev da prokomentariše tezu koja je se u poslednje vreme promoviše u zapadnim medijima da Moskva praktično moli Zapad za priliku da započne pregovore o Ukrajini, Poljanski je rekao: "Pre svega, naravno, mi ništa ne molimo".

- Mnogo puta smo na različitim nivoima govorili da smo spremni za diplomatsko rešenje ukrajinske krize. Drugim rečima, da obezbedimo da naši ciljevi i zadaci u okviru specijalne vojne operacije budu ostvareni diplomatskim putem - naglasio je on.

Diplomata je dodao da za sada niko nije spreman da vodi ozbiljne pregovore sa Rusijom o Ukrajini.

AP Photo/John Minchillo
Ruska delegacija u UN

- Ali pošto još niko nije spreman da sa nama ozbiljno vodi pregovore, mi moramo vojnim metodama na terenu da realizujemo ciljeve specijalne vojne operacije. Ova formula je više puta potvrđena i jasno pokazuje naš stav prema mogućim pregovorima - rekao je Poljanski.

On je primetio da Zapad nije činio i ne ulaže ozbiljne napore za vođenje dijaloga sa Rusijom o ukrajinskom rešenju – razgovor se ne vodi ni u sedištu UN u Njujorku, ni na platformama drugih međunarodnih organizacija.

- Što se njujorške platforme tiče, verovatno postoji ideja da se u Njujorku odvija neki zakulisni proces gde komuniciramo sa drugim delegacijama, pokušavajući da pronađemo neke zajedničke tačke - rekao je Poljanski odgovarajući na pitanje da li su američke diplomate ili njihovi saveznici u okviru UN predlagali Rusiji da započne pregovore o rešenju situacije u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, zapadnjaci nisu uložili apsolutno nikakve napore da vode bilo kakav dijalog.

Krajem januara Blumberg je, pozivajući se na izvore bliske Kremlju, pisao da je ruski predsednik Vladimir Putin navodno nezvaničnim kanalima slao signale Sjedinjenim Američkim Državama o svojoj spremnosti za pregovore o završetku specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Profimedia
 

"Zapadna diplomatija funkcioniše primitivno"

Kako je naveo, britanske i američke diplomate, kao i njihovi saveznici u UN, deluju prilično primitivno, posebno u poslednje vreme: u razgovorima o određenoj krizi izdvajaju ono što im je od koristi i fokusiraju se na to, ignorišući kontekst.

Odgovarajući na pitanje kako se ruski stil diplomatije u UN razlikuje od anglosaksonskog, Poljanski je rekao da "anglosaksonska diplomatija, posebno u poslednje vreme, funkcioniše prilično primitivno".

- Oni uzimaju neku polaznu tačku i smatraju da se pre toga ništa nije dogodilo. Za sve nevolje pokušavaju da okrive državu koja je izvršila neka dejstva, bez obzira na kontekst i prethodne događaje - objasnio je on.
Kao primer naveo je situaciju sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

Potpuno isti pristup Zapad primenjuje i na druge krizne situacije, podsetio je Poljanski.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Ruska vojska

- Zbog toga Britanci, Amerikanci i mnogi njihovi zapadni saveznici izdvajaju ono što im je od koristi, pokušavaju da to istaknu, a druge stvari sklanjaju – pokušavaju ili da se na njih ne fokusiraju, ili jednostavno da zaboravljaju na njih, istovremeno ne reagujući kada im se na njih skreće pažnja - objasnio je Poljanski.

Osim toga, prema njegovim rečima, predstavnici anglosaksonskog tabora imaju sindrom sopstvene izuzetnosti: „ono što oni rade uvek je dobro“, a ono što radi Rusija je „po definiciji loše“.

- Ovo nije tako uvek, ali postoji takva tendencija. Ne znam da li je to dublja tendencija ili je tipična samo za pojedine predstavnike ovih škola, ali sada se to sasvim jasno uočava. Naravno, dijalog sa njima sada ne ide dobro, između ostalog i zbog njihove izvesne površnosti, uskogrudosti i nespremnosti da se udube u osnovne uzroke sukoba, bez kojih je nemoguće naći njihovo rešenje - ocenio je zamenik stalnog predstavnika.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike