Ovo je oficir koga je "Vašington post" optužio za sabotažu Severnog toka: Šta se do sada zna o ovom slučaju?

13.11.2023

13:24

0

Autor: N.P.

"Sve je to ruska propaganda"

Ovo je oficir koga je "Vašington post" optužio za sabotažu Severnog toka: Šta se do sada zna o ovom slučaju?
Vašington post tvrdi da je Červinski igrao ključnu ulogu u sabotaži Severnog toka - Copyright Youtube/Цензор.НЕТ

Ukrajinski oficir, Roman Červinski, koga je "Vašington post" imenovao kao čoveka koji je imao ključnu ulogu u sabotaži gasovoda Severni tok, odbacio je tvrdnje kao "rusku propagandu".

Červinski, pukovnik u Kijevskim specijalnim operativnim snagama, navodno je rukovodio logistikom i podrškom za tim, sačinjen od šest ljudi, koji je izveo napad na gasovod.

- Sve spekulacije o mojoj umešanosti u napad na Severni tok šire se zahvaljujući ruskoj propagandi bez ikakvog osnova - rekao je ukrajinski vojni zvaničnik iako se "Vašington post" pozvao na ukrajinske i evropske izvore.

Podsetimo, gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2, koji su izgrađeni kako bi ruski gas dopremali u Nemačku, uništeni u podvodnim eksplozijama u septembru 2022, nedaleko od danskog ostrva Bornholma. Nikada zvanično nije utvrđeno ko stoji iza napada, a istakle su se dve teorije.

Profimedia
Eksplozija Severnog toka

Prema izveštavanjima zapadnih medija, tim ukrajinskih komandosa je iznajmio jahtu kojom je eksploziv preneo do sporne lokacije. Navodno, CIA i evropske obaveštajne agencije su znale za operaciju nekoliko meseci ranije, a predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, nije znao ništa o tome.

Červinski, koji je trenutno pritvoren u Kijevu jer je delovao "bez dozvole" u jednoj drugoj operaciji, navodno je radio po nalogu visokih oficira koji su pod direktnom komandom generala Valerija Zalužnjeg, komandanta oružanih snaga Ukrajine.

Červinski na suđenju

Romana Červinskog čeka suđenje zbog optužbi da je zloupotrebio položaj kako bi primorao ruskog pilota da prebegne na drugu stranu. Navodno, visoki vojni lideri su imali plan da se zarobi ruski pilot.

Červinski je kritikovao poteze predsednika Vladimira Zelenskog i smatra da je slučaj koji se vodi protiv njega politički motivisan.

"Vašington post" je ranije pisao da je CIA od 2015. značajno upletena u ukrajinska unutrašnja pitanja. Međutim, u jednom drugom izveštaju se tvrdi da SAD nisu umešane u sabotažu Severnog toka i da je CIA Ukrajince upozorila na napad.

Sa druge strane, nagrađivani novinar Simor Herš je naveo da je američki lider Džo Bajden naredio da se gasovod digne u vazduh. Pozivajući se na izvore iz obaveštajnih službi, Herš je objavio da je u sabotaži učestvovao tim ronilaca CIA, uz pomoć norveške mornarice, koji je postavio bombe prošlog leta pod okriljem vežbi NATO-a koje su se održavale u tom području. Bombe su aktivirane daljinskim putem nekoliko meseci kasnije.

Prema Heršovim rečima, Vašington je želeo time da prekine nemačke energetske veze sa Rusijom što je sprečilo Berlin da odustane od sankcija Moskvi. Bajden je pred početak rata u Ukrajini, u februaru 2022, rekao "da neće više biti Severnog toka".

- Postaraćemo se da tako bude - naveo je.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike