RAT NA BLISKOM ISTOKU Izraelski mediji: Granicu sa Gazom 7. oktobra čuvalo 600 vojnika; Britanci u problemu zbog napada Huta na brodove

26.02.2024

07:00

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Izraelski mediji: Granicu sa Gazom 7. oktobra čuvalo 600 vojnika; Britanci u problemu zbog napada Huta na brodove
Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 142. dan.

Ministar odbrane Joav Galant rekao je da će Izrael pojačati svoje udare na Hezbolah kao odgovor na svakodnevne napade na severni Izrael, čak i u slučaju potencijalnog privremenog prekida vatre u Pojasu Gaze.

Predsednik SAD Džozef Bajden nije obavešten o planu Izraela za vojne operacije u Rafi, ali veruje da se životi civila moraju zaštititi, izjavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

U Kan Junisu, gde se vode ozbiljne borbe, situacija je veoma nepovoljna.

21.16 - Izraelski mediji: Granicu sa Gazom 7. oktobra čuvalo samo 600 vojnika

Profimedia
 

Prilikom napada Hamasa 7. oktobra prošle godine, izraelsku granicu sa Pojasom Gaze čuvalo je oko 600 vojnika izraelske vojske (IDF), javlja izraelski Kanal 12.

Kako se navodi, IDF je vežbao odbijanje napada Hamasa iz dva pravca, međutim stvarni napad dogodio se na 60 različitih tačaka, prenosi „Tajms of Izrael“.

Hamasovi borci su u napadu na Izrael ubili oko 1.200 ljudi, većinom civila, i oteli više od 250 osoba.

20.04 - Britanske firme suočene sa višim troškovima zbog napada Huta na brodove

Mass Communications Spc. 2nd Class Moises Sandoval/U.S. Navy via AP
 

Britanske firme istakle su danas da su suočene sa višim troškovima isporuke i kašnjenjima do četiri nedelje zbog napada Huta na transportne brodove u Crvenom moru.

Više od trećine firmi, koje su anketirale Britanske privredne komore (Be-Ce-Ce) navelo je da su pogođene pomenutim razvojem situacije, a ta brojka porasla je na više od polovine kada je reč o izvoznicima, preneo je Rojters.

Dodatni troškovi mogli bi da doprinesu generalno višim cenama u britanskoj ekonomiji, upozorio je Be-Ce-Ce.

- Postojali su određeni kapaciteti u industriji transporta da odgovorimo na poteškoće, što nam je kupilo neko vreme - rekao je šef trgovinske politike Be-Ce-Cea Vilijam Bejn.

18.47 - Jordanski kralj upozorio na opasnosti planirane izraelske operacije u Rafi

Profimedia
 

Jordanski kralj Abdulah Drugi upozorio je danas na opasnosti vojne operacije koju planira da sprovede Izrael u najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, Rafi, i ponovio apel za hitan prekid vatre radi zaštite civila i dostavljanja humanitarne pomoći, saopštila je kraljevska palata.

U saopštenju se navodi da je jordanski kralj rekao da je jedini način da se okonča višedecenijski sukob Izraela i Palestinaca pronalaženje političkog rešenja, odnosno stvaranje palestinske države na teritoriji koju je Izrael okupirao u ratu 1967. godine, uključujući istočni Jerusalim, preneo je Rojters.

Jordanska vojska je danas organizovala najveću operaciju dopremanja humanitarne pomoći Pojasu Gaze vazdušnim putem, ispuštanjem paketa pomoći na 11 lokacija od krajnjeg severa Gaze do juga.

18.04 - Katarski emir se sastao s vođom Hamasa

Emir Katara Tamim bin Hamad el Tani sastao se danas sa vođom Hamasa Ismailom Hanijeom u svojoj palati nedaleko od Dohe.

Zvaničnici su tokom sastanka razgovarali o najnovijim dešavanjima u Pojasu Gaze i okupiranim palestinskim teritorijama, kao i o radu na postizanju trajnog sporazuma o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, prenosi „Galf Tajms“.

El Tani je istakao nepokolebljivu podršku Katara palestinskom narodu i ukazao na značaj palestinskog jedinstva kada je reč o uspostavljanju nezavisne države, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

17.24 - Vučić sa Netanijahuom o unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i Izraela

16.35 - Izrael: Pre napada, stotine pripadnika Hamasa aktiviralo izraelske SIM kartice

Nekoliko sati pre napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, izraelski obaveštajci su primetili da je na desetine pripadnika te palestinske militantne grupe aktiviralo izraelske SIM kartice u Pojasu Gaze.

Napad je usledio nekoliko sati kasnije, u 06.30 sati ujutru.

Telefoni sa izraelskim SIM karticama bili su aktivirani u prošlosti, a da se nakon toga ništa nije dogodilo, javio je Kanal 12.

AP Photo/Ali Mahmud
Hamas je napao Izrael 7. oktobra

15.58 - Palestinski ministar: Izrael koristi glad kao ratno oruđe

Rijad Malki, ministar spoljnih poslova Palestinske samouprave, rekao je da Izrael koristi glad i lekove kao oruđa u ratu.

- Dok se sastajemo ovde, 2,3 miliona Palestinaca u Gazi je podvrgnuto masakru, a postali su žrtve bolesti, pandemije, gladi i žeđi - rekao je tokom sednice Saveta za ljudska prava u Ženevi.

13.59 - Ove nedelje sastanak Makrona i katarskog Emira o situaciji u Gazi

Francuski predsednik Emanuel Makron ugostiće katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al Tanija kasnije ove nedelje u Parizu sa kojim će razgovarati o humanitarnoj krizi u Gazi.

13.58 - HRW optužio Izrael da blokira dostavljanje hitne pomoći za Pojas Gaze

Izrael nije ispunio nalog Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu da omogući dostavljanje hitne humanitarne pomoći za Pojas Gaze, saopštila je danas organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW), mesec dana nakon što je sud naložio Izraelu da spreči stradanje civila i bilo koje akte genocida u palestinskoj enklavi.

HRW je ukazao da se Izrael ne pridržava naloga suda o dostavljanju pomoći za Gazu jer je, kako navodi, zabeležen pad od prosečno 30 odsto broja kamiona sa humanitarnom pomoći koji ulaze dnevno u Pojas Gaze u nedeljama nakon presude suda. 

AP Photo/Fatima Shbair
 

12.50 - Najmanje dva člana Hezbolaha poginula u najdubljem napadu Izraela na Liban

Hezbolah je saopštio da su najmanje dva njegova pripadnika ubijena nakon vazdušnih napada Izraelskih oružanih snaga (IDF) u blizini grada Balbeka na severoistoku Libana, što je do sada najdublji napad na teritoriju Libana od početka rata Izraela protiv Hamasa.

Pogođeno je i skladište prehrambenih proizvoda koji se u okviru Hezbolahovog projekta prodaju po cenama nižim nego na tržištu, prenosi Tajms of Izrael.

10.45 - Gutereš: SB UN nije uspeo da odgovori na ratove u Ukrajini i Pojasu Gaze

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da Savet bezbednosti UN nije uspeo da adekvatno odgovori na sukob Izraela i Hamasa i rat u Ukrajini, ocenivši da su ta dva sukoba "moguće fatalno" potkopali autoritet Saveta bezbednosti.

Palestinski premijer podneo ostavku

Palestinski premijer Mohamed Štajeh je podneo ostavku, a svoju odluku je preneo palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

Štajeh je istakao da je to učinio kako bi se napravio širi konsenzus između Palestinaca o političkim aranžmanima nakon izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Rojters navodi da potez dolazi usled sve većeg pritiska SAD na predsednika Abasa da reorganizuje Palestinsku samoupravu u vreme kada su se međunarodni napori intenzivirali sa ciljem da se zaustave borbe u Pojasu Gaze i počne rad na stvaranju političke strukture koja bi vladala tom enklavom posle rata.

9.11 - Netanjahu: Ofanziva na Rafu bi mogla da bude donekle odložena

Izraelska vojna ofanziva na južni palestinski grad Rafu mogla bi da bude "donekle odložena" ukoliko se postigne dogovor o višenedeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu dodajući da bi apsolutna pobeda nad Hamasom mogla da se ostvari nekoliko nedelja nakon što ofanziva počne.

Profimedia
Benjamin Netanjahu

7.33 - IDF predstavio ratnom kabinetu plan o evakuaciji palestinskih civila iz Rafe

Izraelske odbrambene snage (IDF) predstavile su ratnom kabinetu plan o evakuaciji palestinskih civila iz borbenih zona u južnom palestinskom gradu u Pojasu Gaze, Rafi, kao i operativnu strategiju za naredne korake, saopšteno je iz kancelarije premijera Benjamina Netanijahua.

Vojska je "predstavila ratnom kabinetu plan za evakuaciju stanovništva iz zona borbi u Gazi, zajedno sa predstojećim operativnim planom", navodi se u saopštenju od nedelje uveče.

Dodaje se da je vlada odobrila isporuku humanitarne pomoći Gazi "na način na koji će se sprečiti pljačkanje koje se dogodilo na severu Pojasa Gaze, ali i u ostalim oblastima".

Izrael nastavlja sa planovima za pokretanje vojne ofanzive u Rafi, koju smatra poslednjim uporištem Hamasa u Pojasu Gaze, gde se, takođe, nalazi više od 1,2 miliona raseljenih Palestinaca, koji su već pobegli od izraelskih napada na severu palestinske enklave.

7.15 - CENTCOM: Huti ispalili balističku raketu na američki teretnjak

Američka Centralna komanda (CENTCOM) saopštila je danas da su jemenski Huti ispalili jednu protivbrodsku balističku raketu ka naftnom tankeru "MV Torm Tor", koja je promašila ovaj američki brod u Adenskom zalivu. Incident se dogodio 24. februara, a CENTCOM je naveo da je projektil izazvao talase, međutim, da štete na brodu nije bilo.

Pobunjenička grupa potvrdila je u subotu da je gađala tanker, u znak protesta zbog izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze i solidarnosti sa palestinskim narodom. Američka vojska je istakla da je oborila u "samoodbrani" dve bespilotne letelice iznad Crvenog mora u nedelju, naveo je CENTCOM. Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, počeli su 19. novembra sa napadima na komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu u znak protesta zbog izarelske vojne operacije u Gazi.

7.00 - Izraelska vojska gađala civile na putu, poginulo 10 Palestinaca

Tanjug/AP Photo/Adel Hana
 

Još najmanje desetoro palestinskih civila poginulo je, a na desetine ranjeno, u najnovijem izraelskom napadu na naselja u okolini grada Gaze.

Navodi se da su u napadu korišćeni dronovi, dok je ispaljeno više raketa.

Napad se dogodio na jednom od glavnih puteva kroz Pojas Gaze, zapadno od grada Gaze, a na kolovozu se u tom trenutku nalazilo na hiljade Palestinaca koji su čekali konvoj kamiona sa juga enklave, piše palestinska novinska agencija Vafa.

Kamioni su navodno prevozili pakete pomoći.

Lokalni izvori su u toku dana izvestili o više napada izraelske vojske na područja oko grada Gaze i Kan Junisa u kojima je poginulo najmanje 25 Palestinaca. 

6.50 - Izrael: Nastavljamo akcije protiv Hezbolaha, bez obzira na situaciju u Gazi

Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair
 

Ministar odbrane Izraela Joav Galant poručio je da će Izraelske odbrambene snage da pojačaju napade na položaje Hezbolaha u južnom Libanu kao deo odgovora na udare ove grupe na severni deo Izraela.

- Napadi će se dogoditi i u slučaju privremenog primirja u Gazi. Ukoliko do prekida vatre sa Hamasom dođe, svakako ćemo pojačati udare na severu, protiv Hezbolaha - rekao je Galant, a prenosi Tajms ov Izrael.

 

Pročitajte i kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike