Napredak u pregovorima? Izrael prećutno odobrio dogovor, čeka se reakcija Hamasa

25.02.2024

11:33

0

Izrael, u međuvremenu, razvija planove za širenje kopnene ofanzive na južni grad Rafu

Napredak u pregovorima? Izrael prećutno odobrio dogovor, čeka se reakcija Hamasa
Izbeglički kamp u Rafi - Copyright Profimedia

Posrednici su napravili korak napred ka postizanju dogovora o prekidu vatre između Izraela i palestinskog Hamasa, kao i o oslobađanju zatočenih talaca u Pojasu Gaze i palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, javljaju danas izraelski mediji.

Izraelski ratni kabinet održao je u subotu uveče telefonsku sednicu kako bi razgovarao o predlogu sporazuma iz Pariza, u kojem je Izrael učestvovao sa posrednicima iz SAD, Egipta i Katara.

Navodno, Izrael je prećutno odobrio dogovor i poslaće delegaciju u Katar na dalje razgovore.

Hamas je istakao da još nije uključen u najnoviji predlog, ali se izveštaji medija poklapaju sa ranijim zahtevima militantne grupe za prvu fazu primirja. 

AP Photo/Fatima Shbair
 

Politički lider Hamasa Ismail Hanije boravio je u Kairu prošle nedelje.

Izrael, u međuvremenu, razvija planove za širenje kopnene ofanzive na južni grad Rafu, na granici sa Egiptom, u kojem se nalazi više od polovine populacije te enklave od 2,3 miliona stanovnika.

Humanitarni radnici upozorili su na potencijalnu katastrofu, a SAD i ostali saveznici Izraela poručili su da civili moraju biti zaštićeni.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će preneti vladi ove nedelje da se "odobre operativni planovi za akciju u Rafi", uključujući i evakuaciju civila.

Visoki zvaničnik Egipta, koji je posrednik u razgovorima između Izraela i Hamasa, rekao je u subotu da nacrt predloga predviđa prekid vatre, uz oslobađanje 40 talaca, mahom žena i starijih ljudi, a da se zauzvrat pusti do 300 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena, maloletnika i starih.

AP Photo/Hatem Ali
 

Egipatski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da bi predloženo šestonedeljno primirje u borbama uključivalo omogućavanje stotinama kamiona da unesu pomoć u Gazu.

On je rekao da su se obe strane saglasile da se nastave pregovori tokom pauze, radi daljeg oslobađanja ljudi i trajnog prekida vatre.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike