Bajden ima svog favorita za novog generalnog sekretara NATO-a: Njega bi na čelu Alijanse dve trećine članica

22.02.2024

15:30

0

Izveštaj naglašava da estonska premijerka Kaja Kalas i letonski ministar inostranih poslova Krisjanis Karins nisu među potencijalnim kandidatima

Bajden ima svog favorita za novog generalnog sekretara NATO-a: Njega bi na čelu Alijanse dve trećine članica
Copyright AP Photo/Susan Walsh

Američki predsednik Džo Bajden podržava holandskog premijera Marka Rutea kao sledećeg čoveka na mestu generalnog sekretara NATO-a nakon što sa njega odstupi Jens Stoltenberg, izvestio je Politiko, pozivajući se na američkog zvaničnika.

Podrška predsednika SAD verovatno će podstaći više saveznika da stanu iza Rutea, navodi se u izveštaju.

Politiko je ranije u sredu izvestio da dve trećine zemalja NATO-a trenutno podržavaju nominaciju holandskog premijera da postane sledeći lider NATO-a ove godine, ali odluka zahteva jednoglasnost svih država članica NATO-a.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Mark Rute

U izveštaju se takođe navodi da su zvaničnici NATO-a rekli da estonska premijerka Kaja Kalas i letonski ministar inostranih poslova Krisjanis Karins nisu među potencijalnim kandidatima jer nisu podneli svoje kandidature.

Stoltenbergu je mandat generalnog sekretara NATO-a istekao u oktobru 2022. godine, ali je produžen za još godinu dana, do 30. septembra 2023. godine, zbog ukrajinske krize.

Alijansa mu je u julu produžila mandat za još godinu dana, što znači da će Stoltenberg ostati na toj funkciji do 1. oktobra 2024.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike