Izrael bruji o uništenju Hamasa, ali to nije moguće: Čak i Amerikanci su svesni da je to samo prazna priča

17.02.2024

15:24

0

Američka obaveštajna zajednica smatra da se pokret može samo neznatno oslabiti iako uživa ogromnu podršku Palestinaca

Izrael bruji o uništenju Hamasa, ali to nije moguće: Čak i Amerikanci su svesni da je to samo prazna priča
Hamas - Copyright AP Photo/Adel Hana

Izraelska vojna obaveštajna služba Aman saopštila je da vojska neće moći u potpunosti da eliminiše islamski pokret otpora Hamas jer taj cilj nije realan u dogledno vreme.

Na početku agresije na Pojas Gaze izraelska vlada je objavila da je eliminacija Hamasa jedan od glavnih ciljeva rata, ali su neki američki i izraelski zvaničnici posumnjali u njenu sposobnost da taj cilj i ostvari, podseća Al Džazira.

Dokument koji je izdao istraživački odsek Amana otkriva da, čak i ako izraelska vojska uspe da uništiti Hamas kao organizaciju ili vladu, neće ga moći da ga eliminiše kao „terorističku organizaciju ili organizovanu bandu“.

U dokumentu koji je objavio izraelski Channel 12 piše: „Postoji istinska podrška naroda Hamasu u Gazi, uprkos izraelskom kopnenom napadu i eliminaciji mnogih boraca Brigada Al Kasam“.

Prema dokumentu, visoki obaveštajni zvaničnici potvrđuju da će, s obzirom na trenutni nedostatak alternativa Hamasu, Gaza postati regija u dubokoj krizi. Ranije je Njujork tajms izvestio da su američki obaveštajni zvaničnici obavestili Kongres da je Izrael oslabio Hamasove borbene sposobnosti, ali da nije ni blizu eliminacije pokreta.

Profimedia
 

U novembru prošle godine Volstrit žurnal je citirao jednog insajdera koji je rekao da američka obaveštajna zajednica sumnja u sposobnost Izraela da postigne svoj deklarisani vojni cilj eliminacije pokreta Hamas. Dodao je da izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze može naneti štetu Hamasu i njegovoj infrastrukturi, ali da neće moći da ga eliminiše.

Na početku izraelske agresije na Pojas Gaze bivši izraelski premijer Ehud Olmert uputio je oštre kritike svom kolegi Benjaminu Netanjahuu i njegovoj vladi, opisujući je kao „zlokobnu“ i naglasivši da eliminaciju Hamasa i druge ratne ciljeve koje je najavio nije moguće postići.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike