Lukašenko potpisao novi zakon: Dobio doživotni imunitet od krivičnog gonjenja

04.01.2024

20:37

0

I članovima njegove porodice biće obezbeđena doživotna zaštita države, medicinska nega, životno i zdravstveno osiguranje

Lukašenko potpisao novi zakon: Dobio doživotni imunitet od krivičnog gonjenja
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko - Copyright AP Photo/Rafiq Maqbool

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je danas nov zakon koji mu daje doživotni imunitet od krivičnog gonjenja i značajno pooštrava uslove za predsedničke kandidate, sprečavajući opozicione lidere koji žive u inostranstvu da se kandiduju na budućim predsedničkim izborima.

Prema novousvojenom zakonu, pravo da se kandiduju na predsedničkim izborima imaju samo državljani Belorusije koji su stalno boravili u zemlji najmanje 20 godina i nikada nisu imali boravišnu dozvolu u nekoj drugoj državi.

Dodatno, tekst zakona predviđa da Lukašenko, ukoliko ode sa vlasti, "ne može da odgovara za radnje povezane sa njegovim predsedničkim ovlašćenjima", ali i da će predsedniku i članovima njegove porodice biti obezbeđena doživotna zaštita države, medicinska nega, životno i zdravstveno osiguranje. 

Nakon povlačenja sa mesta predsednika, Lukašenko bi takođe postao stalni doživotni član gornjeg doma parlamenta.

Nova mera, piše AP, iako se teoretski, odnosi na svakog bivšeg predsednika i članove njegove porodice, mogla bi da ima za cilj dalje jačanje moći Lukašenka, koji Belorusijom vlada gotovo 30 godina, i eliminisanje potencijalnih izazivača na sledećim predsedničkim izborima koji bi trebalo da se održe 2025. godine.

Belorusiju su potresli masovni protesti tokom kontroverznog Lukašenkovog reizbora za šesti mandat u avgustu 2020. godine, koji opozicija i Zapad nisu želeli da priznaju. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike