Šolc priznao da se plaši propasti Evrope i da je Nemačka u problemu: Šta ako Putin uspe?

17.02.2024

10:56

0

Reakcije korisnika društvene mreže na kancelarovu objavu pokazujući rastuću frustraciju i zabrinutost među stanovništvom 27-članog bloka

Šolc priznao da se plaši propasti Evrope i da je Nemačka u problemu: Šta ako Putin uspe?
Olaf Šolc - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalnog ishoda sukoba u Ukrajini, ističući da bi pobeda ruskog predsednika Vladimira Putina imala velike posledice po Evropsku uniju.

- Šta ako Putin uspe? Posledice po nas biće znatno skuplje od naše pomoći Ukrajini - napisao je Šolc na Iksu.

Na ovaj način najnepopularniji kancelar Nemačke pokušao je, po svemu sudeći, da opravda finansijske poteškoće s kojima se građani suočavaju zbog ogromne pomoći Ukrajini.

Reakcije korisnika društvene mreže na Šolcovu objavu pokazujući rastuću frustraciju i zabrinutost među stanovništvom EU zbog posledica političkih odluka.

Pozivi na prekid sukoba i rešavanje internih problema EU postaju sve glasniji, reflektujući želju za stabilnošću i prosperitetom u regionu.

Analitičari ING-a, najveće bankarske grupacije u Holandiji, ranije su prognozirali moguću recesiju u nemačkoj privredi tokom 2024. godine, ističući ekonomske izazove s kojima se Nemačka suočava.

Osim toga, nemački ministar finansija Kristijan Lindner istakao je da Nemačka postaje sve siromašnija jer se bori da obezbedi ekonomski rast, dok je ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek ukazao na velike probleme izazvane podrškom Ukrajini i gubitkom konkurentnosti zbog nedostatka ruskog gasa.

Koliko je Nemačka u krizi pokazuju i protesti poljoprivrednika koji su buknuli prvo u ovoj zemlji, da bi se talas nezadovoljstva farmera ubrzo zatim proširio celim kontinentom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike