Oglasio se Navaljni iz zatvora: "Ja sam vaš novi Deda Mraz"

26.12.2023

10:51

0

Njegovi advokati su 25. decembra rekli da su ga pronašli u jednom od najtežih zatvora u Rusiji

Oglasio se Navaljni iz zatvora: "Ja sam vaš novi Deda Mraz"
Aleksej Navaljni - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni oglasio se nakon što se o njemu nije znalo ništa skoro tri nedelje.

Navaljni je nestao ubrzo nakon što je Vladimir Putin početkom decembra najavio svoju nameru da se kandiduje za peti predsednički mandat.

Njegovi advokati su 25. decembra rekli da su ga pronašli u jednom od najtežih zatvora u Rusiji.

U utorak je zatvoreni kritičar izdao saopštenje na X, nekadašnjem Tviteru, u kojem govori o detaljima proteklih nekoliko nedelja, tokom kojih su se mnogi plašili za njegov život.

 

 

Opisujući sebe kao novog Deda Mraza, Navaljni je rekao da je veoma iznenađen što je pronađen, dodajući da je očekivao da će biti "nestao" najmanje do sredine januara.

- Ja sam vaš novi Deda Mraz. E, sad imam kaput od ovčije kože, ušanku (krznena kapa sa štitnicima za uši), a uskoro ću dobiti i valenke (tradicionalna ruska zimska obuća). Pustio sam bradu za 20 dana mog transporta".20 dana mog prevoza bilo je prilično iscrpljujuće, ali sam još dobro raspoložen, kao što i priliči Deda Mrazu. Doveli su me ovde u subotu uveče. I prevezen sam sa takvom opreznošću i na tako čudnoj ruti (Vladimir – Moskva – Čeljabinsk – Jekaterinburg – Kirov – Vorkuta – Harp) da nisam očekivao da će me neko naći ovde pre sredine januara. Zato sam bio veoma iznenađen kada su juče otvorena vrata ćelije uz reči: 'Došao je advokat da vas vidi'. Rekao mi je da ste me izgubili, a neki od vas su se čak i zabrinuli. Hvala vam puno na podršci!”, naveo je Navaljni.

Navaljni je nestao 6. decembra, ali je nađen u kaznenoj koloniji iznad Arktičkog kruga na Božić. On služi 19-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam.

U svojoj poslednjoj izjavi pre nestanka, pozvao je Ruse da iskoriste predstojeće predsedničke izbore, zakazane za mart sledeće godine, kako bi glasali protiv Putinovog brutalnog rata u Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike