Pokreće se istraga o Ostinovoj hospitalizaciji

11.01.2024

20:18

0

Bela kuća i Pentagon odbacili su pozive za Ostinovu smenu

Pokreće se istraga o Ostinovoj hospitalizaciji
Lojd Ostin - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

Kancelarija generalnog inspektora američkog Ministarstva odbrane saopštila je da će započeti istragu o hospitalizaciji američkog ministra odbrane Lojda Ostina.

To će biti prva nezavisna, nestranačka istraga o Ostinovoj tajnoj dijagnozi raka prostate, njegovoj operaciji i hospitalizaciji.

U saopštenju Kancelarije generalnog inspektora navedeno je da je cilj da se ispitaju uloge, procesi, procedure, odgovornosti i radnje u vezi sa hospitalizacijom ministra odbrane od decembra 2023. do januara 2024. godine.

Navedeno je da će biti procenjeno da li su politike i procedure Ministarstva odbrane dovoljne da obezbede blagovremena i odgovarajuća obaveštenja i efektivnu tranziciju vlasti.

Ostin (70) je primljen u Nacionalnu vojni medicinski centar Volter Rid u Merilendu 22. decembra zbog tretmana raka prostate. U bolnicu se vratio 1. januara usled komplikacija, uključujući infekciju urinarnog trakta.

AP Photo/Cliff Owen
Ostin je pokušao da sakrije od javnosti da boluje od raka prostate

Vest o Ostinovoj hospitalizaciji 1. januara usled komplikacija nakon operacije raka prostate nije saopštena javnosti, niti su s tim bili upoznati Bela kuća i kongresmeni, skoro cele prošle nedelje, što je izazvalo političke reakcije i podstaklo istragu u Kongresu. 

Nastojanje ministra da svoje zdravstveno stanje zadrži u privatnosti, podstaklo je pitanja da li je Ostin prekršio pravila o obaveštavanju Kongresa.

On je time doveo u nezgodan položaj i američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je 4. januara saznao da je Ostin u bolnici, a tek 9. januara informisan da ministar boluje od raka prostate.

Bela kuća i Pentagon odbacili su pozive za Ostinovu smenu. 

 

BONUS VIDEO


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike