Milej papu nazvao imbecilom, a sada se izgrlio sa njim u Vatikanu: Razmenili su i po koju šalu (VIDEO)

12.02.2024

10:25

0

Milej, samozvani anarhokapitalista, sastaće se i sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i predsednikom Serđijom Matarelom

Milej papu nazvao imbecilom, a sada se izgrlio sa njim u Vatikanu: Razmenili su i po koju šalu (VIDEO)
Papa Franja i Havijer Milej - Copyright Vatican Media via AP, HO

Argentinski predsednik Havijer Milej danas će prvi put biti primljen u audijenciju kod pape Franje, njegovog sunarodnika iz Buenos Ajresa, kako bi izgladili odnose u trenutku kada njihova rodna Argentina prolazi kroz tešku ekonomsku krizu. 

Taj 53-godišnji ultraliberalni ekonomista će biti u svojoj prvoj službenoj poseti Rimu, dva meseca nakon stupanja na čelo države.

Očekuje se da će na audijenciji dva čelnika razgovarati o mogućoj poseti pape Franje Argentini u kojoj nije bio od izbora za papu i stupanja na čelo Katoličke crkve 2013. 

Nakon što je prošle godine u kampanji optužio poglavara Vatikana za mešanje u politiku, Milej je ublažio svoj ton.

Nazvao papu imbecilom

Milej je tokom svoje predsedničke kampanje nazvao Franju, bivšeg nadbiskupa Buenos Ajresa, "imbecilom", pa ga je optužio za promovisanje komunizma. Međutim, potom se izvinio kazavši da ga "poštuje kao poglavara Katoličke crkve, kao poglavara države i kao duhovnog vođu velike većine Argentinaca".

Papa je rekao da nije pridao previše pažnje njegovim uvredama i da je važno što političar radi kada je na položaju, a ne ono što govori u kampanji.

Vatican Media via AP, HO
Havijer Milej je u poseti Vatikanu i Italiji

U novembru ga je Franja nazvao i čestitao mu na izbornoj pobedi.

Juče su se zagrlili na misi u bazilici sv. Petra tokom kanonizacije prve argentinske svetice, časne sestre i misionarke iz 18. veka poznate kao Mama Antula, koja se odrekla porodičnog bogatstva i posvetila se jezuitskim duhovnim vežbama, u vrijeme kada su jezuiti bili prognani iz Argentine.

Papa nije propustio priliku da se našali na račun argentinskog predsednika.

- Jeste li se ošišali - upitao je papa Mileja.

Milej, samozvani anarhokapitalista, sastaće se i sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i predsednikom Serđijom Matarelom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike