RAT NA BLISKOM ISTOKU U bolnicu Al-Amal dopremljeno sedam tela; Borelj: Ono što se dešava u Gazi je mrlja na našoj savesti

31.01.2024

15:42

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU U bolnicu Al-Amal dopremljeno sedam tela; Borelj: Ono što se dešava u Gazi je mrlja na našoj savesti
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 117. dan.

Šadi Dženaina, šef Al Barake, alžirske dobrotvorne organizacije u Pojasu Gaze kazao je da je sever Gaze “na rubu gladi”.

Dok se u Parizu pregovara o potencijalnom privremenom prekidu vatre između Izraela i Hamasa, izraelski premijer Benjamin Netanjahu isključuje mogućnost povlačenja trupa iz Pojasa Gaze.

S druge strane, palestinski ogranak Islamskog džihada odbacuje bilo kakve pregovore koje ne uključuju izlazak izraelske vojske iz Gaze.

22.23 - Ben-Gvir poziva Netanjahua da blokira ulazak pomoći u Gazu

Ministar krajnje desnice za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da zaustavi kamione koji dovoze humanitarnu pomoć u Gazu, rekavši da isporuka pomoći Pojasu Gaze šteti izraelskom jedinstvu.

Ben-Gvir je u sredu poslao pismo Netanjahuu, navodeći da izraelski demonstranti danima pokušavaju da blokiraju isporuku pomoći Gazi.

Izraelski narod vodi rat jer nema drugog izbora osim da brani državu Izrael od njenih protivnika, a ove slike štete jedinstvu naroda, društvenoj koheziji i ratnim naporima“, navodi se u pismu. „Zato tražim hitnu obustavu prelaska kamiona preko graničnih prelaza.

 22.06 - Borelj: Ono što se dešava u Gazi je mrlja na našoj savesti

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ponovio je stav generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, rekavši da je UNRVA reagovala brzo nakon što je Izrael naveo da je neko od osoblja agencije umešan u napade 7. oktobra.

Johanna Geron, Pool photo via AP
 

„UNRVA-in rad na spašavanju života je okosnica humanitarnog odgovora u Gazi. Članice UN to moraju da garantuju“, rekao je on.

21.45 - PRCS: Sedam tela dopremljeno u bolnicu Al-Amal

Palestinski Crveni polumjesec napisao je na društvenoj mreži Iks da je danas u bolnicu Al-Amal u Kan Iounisu dopremljeno sedam tela, a među njima je i jedan njihov zaposlenik.

„Uprkos neprekidnom granatiranju i pucnjavi, medicinski timovi Palestinskog polumeseca u bolnici Al-Amal u Kan Junisu nastavljaju da leče ranjene i pacijente“, rekli su oni.

21.03 - SAD: Saliven razgovarao sa izraelskim ministrom o humanitarnoj pomoći za Gazu

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan razgovarao je danas u Vašingtonu sa visokim izraelskim zvaničnikom Ronom Dermerom o humanitarnoj pomoći za Gazu i nastojanjima da se oslobode taoci, izjavio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Kirbi je odbio da iznese detalje sastanka i nije potvrdio da li je bilo napretka, ali je rekao da SAD traže maksimalnu pauzu u borbama zbog oslobađanja talaca.

20.39 - Netanjahu poručio ambasadorima UN da UNRWA mora obustaviti svoj rad

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je održao sastanak sa predstavnicima Malte, Bugarske, Češke, Mađarske, Rumunije, Ukrajine, Slovenije i Sijera Leonea kojima je poručio da agencija UN UNRWA mora biti zamenjena nekom drugom službom, prenosi izraelski sajt "Ynet".

- Moramo UNRWA da zamenimo nekom drugom agencijom ukoliko želimo da rešimo problem Gaze kao što planiramo - rekao je.

Ronen Zvulun/Pool Photo via AP
Benjamin Netanjahu

19.41 - SAD pokrenule kod izraelskih vlasti pitanje uspostavljanja tampon zone u Gazi

Sjedinjene Američke Države su pokrenule pred izraelskim vlastima pitanje uspostavljanja tampon zone u Gazi, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler dodajući da se zvanični Vašington protivi svakom smanjenju teritorije Pojasa Gaze.

17.25 - Borelj: EU planira da do sredine februara pokrene pomorsku misiju u Crvenom moru

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da je cilj Evropske unije da do 19. februara pokrene pomorsku misiju u Crvenom moru, koja bi trebalo da zaštiti trgovačke brodove, koji se suočavaju sa napadima Huta. 

Borelj je ukazao da je pomorska bezbednost u Crvenom moru značajno pogoršana proteklih nedelja i da se napreduje u radu da se uspostavi nova pomorska operacija "Apsides".

Johanna Geron, Pool photo via AP
 

16.39 - Tedros: Zaustavljanje finansiranja UNRWA imaće katastrofalne posledice u Gazi

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je danas da bi zaustavljanje finansiranja agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama UNRWA dovelo do "katastrofalnih posledica" za ljude u ratom razorenoj Gazi. 

Odluke pojedinih zemalja da zaustave finansiranje UNRWA, najvećeg dobavljača humanitarne pomoći u ovoj krizi, imaće katastrofalne posledice po narod Gaze, rekao je Tedros.

15.41 - Sukobi na graničnom prelazi Karem Šalom, uhapšeno najmanje 18 demonstranata

Izraelski mediji izveštavaju da je došlo do sukoba na graničnom prelazu Kerem Šalom, pri čemu je policija privela najmanje 18 demonstranata.

Ova lokacija je bila poprište neprekidnih dana demonstracija koje su pokušavale da spreče ulazak pomoći u Pojas Gaze. Na protestima su prikazani članovi porodica Izraelaca koje Hamas drži kao taoce u Gazi.

 

15.36 - Palestinci pozivaju na istragu navodnog pogubljenja zarobljenika u Gazi

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na formiranje međunarodnog istražnog tima koji će ispitati njegove tvrdnje da su izraelske snage pogubile zarobljenike.

Prema svedočenjima palestinskih građana, više od 30 tela Palestinaca otkriveno je zakopano u severnom delu Pojasa Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva, koje je pod kontrolom Hamasa u Gazi.

15.04 - Južna Afrika zatražila da zemlje prestanu sa finansiranjem izraelske vojske

Sve države imaju obavezu da prestanu da finansiraju i olakšavaju izraelske vojne akcije u Gazi nakon što je Međunarodni sud pravde ukazao da bi te akcije izraelske vojske mogle biti genocidne, izjavila je južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor.

14.44 - Salami: Nijedna pretnja SAD Iranu neće ostati bez odgovora, mada ne tražimo rat

Komandant Iranske revolucionarne garde (IRGC) Hosein Salami podsetio je danas SAD da nijedna njihova pretnja Iranu neće ostati bez odgovora, iako Islamska Republika ne traži rat.
Salami je odbacio preteću retoriku američkih zvaničnika protiv Irana.

On se obratio neprijateljima rečima da su ih već testirali i da je ono što im je zajedničko - da se poznaju.

Najnovija dešavanja - 117. dan

  • 150 Palestinaca je ubijeno, a 313 ranjeno u poslednja 24 sata
  • 15 lidera agencija UN i nevladinih humanitarnih organizacija je pozvalo zemlje koje su povukle finansiranje UNRWA da preispitaju tu odluku
  • Palestinski Crveni polumesec je saopštio da je izraelska vojska ubila radnika obezbeđenja bolnice Al Amal u Kan Junisu
  • Izraelska vojska je potvrdila da plavi tunele Gaze već nekoliko nedelja

14.32 - Otkrivena masovna grobnica

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo na stvaranje međunarodnog istražnog tima zbog navoda da izraelske snage pogubljuju zatvorenike.

- Prema svedočenjima palestinskih građana, više od 30 tela u stanju raspadanja je pronađeno zakopano na severu Pojasa Gaze. Ubijeno su sa povezima na oima i zavezanim rukama, to je jeasan dokaz da su pogubljeni... na zastrašujući način - saopšteno je.

14.18 - Izrael gađao položaje sirijske vojske

Izraelska vojska je saopštila da su njene vazduhoplovne snage tokom noći gađale položaje sirijske vojske u oblasti Dara, na jugu Sirije, kao odgovor na raketni napad na Golansku visoravan.

14.12 - Islamski džihad: Netanjahuove pretnje neće uspeti

Abu Hamza, portparol brigada Al Kuds, vojnog krila palestinskog Islamskog džihada, pozdravio je "akcije otpora" protiv izraelske agresije u Libanu, Jemenu i Iraku i poručio da pretnje premijera Izraela Benjamina Netanjahua neće uspeti.

- Pozdravljamo sledbenike našeg otpora, braću u Hezbolahu i Jemenu i hrabri otpor Iraka, i sve one koji slede njihov primer. Netanjahuove pretnje nastavkom rata neće uspeti. Cionistički zatvorenici se neće vratiti osim ako tako ne odluči pokret otpora - istakao je Hamza. 

12.26 - Humanitarni radnik upozorava: Sever Gaze je na "ivici gladi"

Šadi Dženaina, šef Al Barake, alžirske dobrotvorne organizacije u Pojasu Gaze, kaže za Al Džaziru da je sever Gaze “na rubu gladi”.

- U pitanju je prava nevolja, patnja i bol - rekao je on.

11.55 - Izraelske snage uhapsile 15 Palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelske snage uhapsile su tri osobe u Kalkiliji, tri u Nablusu i četiri u Vitlejemu, javlja palestinska informativna agencija VAFA.

11.12 - Broj poginulih u Pojasu Gaze premašio 26.900

Najmanje 26.900 Palestinaca je ubijeno, a 65.949 povređeno u izraelskoj vojnoj akciji u Gazi od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Rojters prenosi da je ministarstvo, koje kontroliše Hamas, saopštilo da je 150 Palestinaca ubijeno, a 313 povređeno u izraelskim napadima u prethodna 24 sata.

10.35 - Netanjahu: Nećemo se povući iz Gaze

Izraelski premijer demantovao je informacije o mogućem sporazumu o primirju kako bi se zaustavio rat u Gazi, obećavši da neće završiti borbu dok se “ne postignu svi ciljevi”.

Benjamin Netanjahu je pod sve većim pritiskom porodica zarobljenika i šire javnosti da postigne dogovor.

- Nećemo povući izraelsku vojsku iz Pojasa Gaze i nećemo osloboditi hiljade terorista - rekao je on.

9.59 - Borelj: EU će izabrati zemlju koja će voditi komandu u Crvenom moru

AP Photo/Virginia Mayo
 

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj kaže da se nada da bi kasnije tokom dana moglo biti odlučeno koja bi država članica mogla da vodi predstojeću misiju EU-a za zaštitu plovila u Crvenom moru, dodajući da bi operacija mogla biti pokrenuta pre sredine februara.

- Moramo odlučiti koja će zemlja preuzeti komandu, gde će biti sedište i koja će mornarička sredstva osigurati države članice - rekao je pre početka sastanka ministara odbrane EU-a.

9.33 - SAD oborile jemensku protivbrodsku raketu Huta

Centralna komanda SAD je tokom noći izvestila da su jemenski Huti ispalili jednu protivbrodsku krstareću raketu ka Crvenom moru, koju je oborio USS Graveli.

8.37 - Izrael: Najmanje 25 palestinskih militanata i tri vojnika IDF poginula u Gazi

Izraelske snage ubile su najmanje 25 palestinskih militanata u Pojasu Gaze u protekla 24 sata, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF).

U borbama u severnim i južnim delovima te palestinske enklave stradala su tri izraelska vojnika, dodaje se u saopštenju IDF, prenosi Rojters.

8.20 - Huti: Nastavićemo napade na američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru

Jemenski Huti koji su povezani sa Iranom nastaviće da ciljaju američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru u samoodbrani, rekao je vojni portparol grupe.

Profimedia
 

U saopštenju portparola jemenskih Huta, koje je prenela jemenska televizija "Al Masira", dodaje se da je ta islamistička organizacija ispalila projektile na američki ratni brod "USS Graveli".

7.11 - Gardijan: Izraelski ratni kabinet raspravljao o nacrtu sporazuma o prekidu vatre

Pripadnici izraelskog ratnog kabineta raspravljali su o nacrtu sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, iako taj nacrt nije stavljen na glasanje unutar kabineta. Predlog sporazuma su u nedelju pripremili zvaničnici Egipta, Katara, SAD i Izraela, na pregovorima u Parizu, ali na sastanku nisu učestvovali pripadnici palestinske militantne grupe Hamas, koja drži taoce u Pojasu Gaze.

Londonski "Gardijan" prenosi da glavna prepreka za postizanje dogovora predstavlja trajanje prekida vatre, pri čemu Izrael traži da prekid bude samo privremen, dok su pripadnici Hamasa ranije tražili trajni prekid vatre. Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua je saopšteno da su navodi o velikim izraelskim ustupcima u potencijalnom dogovoru netačni. ''Stav premijera je dosledan - rat će se završiti tek kada se ostvare svi ciljevi, izraelska vojska se neće povući iz Pojasa Gaze, i ni hiljade terorista neće biti oslobođene'', navodi se u saopštenju.

7.07 - Direktor SZO: Hrana ne može da stigne do bolnice Naser zbog gladnih ljudi u ovoj oblasti

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus kaže da su SZO i njeni partneri planirali da isporuče hranu u Naser bolnicu u Kan Iounisu, jer tamo postoji "ozbiljna nestašica".

Međutim, "zbog kašnjenja oko kontrolnog punkta, okupljeni su nosili hranu koja je dostavljena, ali ona ipak nije stigla do Nasera", rekao je on.

- Ovo naglašava potpuni očaj naroda Gaze, koji živi u paklenim uslovima, uključujući tešku glad. Nastavljamo da tražimo dozvolu za isporuku goriva u bolnicu - primetio je Tedros na Iksu.

6.58 - Hamas proučava predlog za novu pauzu u borbama u Gazi

Hamasov politički lider potvrdio je da proučava novi predlog za pauziranje borbi u Pojasu Gaze.

Ismail Hanije je rekao da je grupa pozvana da razgovara o okviru koji su postavili Izrael, SAD, Katar i Egipat.

Navodno se predlaže šestonedeljno primirje, kada bi više izraelskih talaca bilo razmenjeno za palestinske zatvorenike.

Gospodin Hanije je naglasio da su prioriteti Hamasa trajni prekid vatre i potpuno povlačenje Izraela, ali ih je izraelski premijer isključio.

Benjamin Netanjahu je insistirao da se rat neće završiti dok se ne postigne "potpuna pobeda", što je, kako je rekao, značilo eliminaciju Hamasa i oslobađanje svih talaca.

Sukob je pokrenut neviđenim prekograničnim napadom Hamasovih naoružanih napadača na južni Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.300 ljudi, a oko 250 drugih uzeto kao taoci.

Više od 26.700 ljudi je ubijeno u Gazi od tada, prema teritorijskom ministarstvu zdravlja kojim upravlja Hamas.

 

Pročitajte kako je protekao jučerašnji dan.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Zapadne zemlje su obustavile finansiranje UNRWA, ključne agencije UN za pružanje humanitarne pomoći Palestincima, zbog optužbi Izraela da su neki njihovi zaposleni "na neki način učestvovali" u napadu 7. oktobra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike